Kötelezettségszegési eljárás indulhat a lengyel "LMBT-mentes övezetek" miatt

homofóbia
2021 június 30., 12:59

Jogi lépéseket fontolgat az Európai Bizottság amiatt, hogy több lengyel város is "LMBT-mentes övezetté" nyilvánította magát a lengyel kormány asszisztálásával - írja a Reuters. Bizottsági források a hírügynökségnek azt nyilatkozták, hogy egyelőre vizsgálják, a lengyel városok lépései megsértik-e az uniós alapszerződést, ha pedig igen, akkor kötelezettségszegési eljárás indulhat Lengyelországgal szemben.

Mint korábban írtuk, eddig már több mint száz lengyel város és község minősítette magát "LMBT-ideológia mentes" övezetté. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek a helyi önkormányzatok nem kötelező erejű állásfoglalásokat adtak ki, melyek arra szólítanak fel, hogy a területükön senki ne tegyen semmilyen lépést az LMBTI-emberek iránti tolerancia növelésére. Kijelentették továbbá, hogy nem támogatnak forrásokkal olyan civil szervezeteket, melyek egyenlő jogokért harcolnak. A Parlament a lépések elítélését és az LMBTI-jogokat támadó összes döntés visszavonását várja a lengyel hatóságoktól.

Az Európai Parlament felszólította a jobboldali lengyel kormányt, hogy számolják föl ezeket a területeket, az Európai Bizottság pedig a maga részéről jelzésértékű büntetésben részesítette az érintett városokat: az EU esélyegyenlőségi biztosának, a máltai Helena Dallinak a kezdeményezésére hat érintett lengyel várost, amelyek 5 és 25 ezer euró közti összeget nyertek az EU jövőjéről és a társadalmi aktivitásról szóló programok szervezésére, kizártak a pályázatból. A lengyel kormány viszont válaszként ennél jóval több pénzt adományozott ezeknek a városoknak.

A kötelezettségszegési eljárás viszont egy komolyabb dolog, ennek eredményeképp nagy összegű pénzbüntetéssel is sújthatja a lengyel kormányt a bizottság. Éppen ezért az ilyen eljárások általában a kérdéses törvények visszavonásával vagy módosításával járnak. A lengyel kormány szerint viszont nincs érvényben olyan törvény Lengyelországban, amely negatívan diszkriminálna a szexuális orientáció alapján, a bizottság eljárása pedig a jogállamiságot ásná alá.

A lengyel LMBT-ellenes városok kérdése a magyar kormány szempontjából is érdekes lehet, mert a gyermekek védelmével indokolt homofób törvény a lengyel városok eseténél is nagyobb tiltakozást váltott ki az Európai Tanácsban.