A kormánypártiak többsége sem akarja a sztrádakoncessziót

POLITIKA
2021 július 07., 04:49

Még a Fidesz-támogatók többsége is úgy véli, hogy nem magáncégnél, hanem az államnál vannak jó helyen az autópályák, írja a Népszava a Publicus Intézet felmérése alapján. A felmérés szerint nagy az elutasítottsága annak, hogy 35 évre koncesszióba adnák az autópályákat: az ellenzéki összefogás támogatóinak 80 százaléka, a kormánypártiaknak pedig a 85 százaléka gondolja úgy, hogy továbbra is az államnak kéne üzemeltetnie a gyorsforgalmi utakat.

Június közepén derült ki, hogy a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézménye, a kaszinókoncessziókat is kezelő Nemzeti Koncessziós Iroda csaknem 2000 kilométer gyorsforgalmi útszakaszt adna koncesszióba, méghozzá 420 hónapra, vagyis 35 évre.

A Publicus felmérése szerint a Fidesz-szavazók többsége nemcsak elutasítja a koncesszió tervét, de sokan közülük azt sem zárják ki, hogy az eljárás irányított, 44 százalék úgy gondolja, a kabinet így akar NER-közeli cégeket helyzetbe hozni.

Érdekes adat az is, hogy míg az ellenzékiek 84 százaléka hallott a sztrádakoncesszió tervéről, addig a kormánypártiaknak csak 32 százaléka tudott erről.