Az Európai Parlament szerint az EU-nak minden lehetséges módon fel kell lépnie a Fidesz homofób törvénye ellen

POLITIKA
2021 július 08., 16:07

Az Európai Parlament háromnegyedes többséggel, 459 szavazattal, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett fogadta el azt a határozatot, amiben elítélik a Fidesz eredetileg a pedofilok elleni fellépés érdekében benyújtott, de aztán homofóbbá módosított törvényét, és kérik az Európai Bizottságot, hogy

minden lehetséges módon lépjen fel a jogszabály ellen.

Ebbe a kötelezettségszegési eljárás megindításán kívül beletartozik az is, hogy az Európai Unió Bíróságától kérik a törvény ideiglenes hatályon kívül helyezését. Az Európai Parlament emellett a tagállamokat is felkérte, hogy amennyiben az Európai Bizottság nem lép, vigyék ők az ügyet az EU Bírósága elé. A határozat megjegyzi azt is, hogy ha európai értékekbe ütköző nemzeti jogszabályok befolyásolják az uniós források elköltését, akkor fel kell függeszteni a támogatások kifizetését is.

A határozat szerint a törvény „egy újabb szándékos és előre kitervelt lépés az alapvető jogok fokozatos leépítése felé", miközben az államilag támogatott LMBTQ-ellenesség és a félretájékoztatási kampányok a magyar kormány politikai cenzúrájának eszközeivé váltak. „Az emberi jogok ilyen megsértése egy szélesebb körű politikai terv részét képezi, amelynek célja a demokrácia és a jogállamiság lebontása a médiaszabadsággal együtt. Ezt az uniós értékek rendszerszintű megsértésének kell tekinteni” - áll a szövegben, ami szerint a gyerekek érdekeinek teljes körű tiszteletben tartását az LMBTQ-ellenesség és a gyűlölet szítása helyett a tolerancia és az elfogadás ösztönzésének és a sokszínűség támogatásának kellene vezérelnie. (hvg.hu)