Kubában a kormány kilőtte a közösségi médiát, hogy akadályozzák a diktatúraellenes tüntetéseket

külföld
2021 július 13., 12:18

Miután vasárnap akkora tüntetések törtek ki Kuba több városában Miguel Diaz-Canel elnök és kommunista kormánya ellen, amekkorára évtizedek óta nem volt példa, a hatóságok blokkolták a legtöbb közösségimédia-oldal elérését. A tüntetéseknek nem volt hivatalos szervezője, az emberek főleg Twitteren és Facebookon értesültek a gyülekezési pontokról.

Kormányellenes tüntetők vonulnak a havannai Capitolo előtt 2021. július 11-én.
photo_camera Kormányellenes tüntetők vonulnak a havannai Capitolo előtt 2021. július 11-én. Fotó: YAMIL LAGE/AFP

Hétfőn elérhetetlenné vált a Facebook, az Instagram, a Whatsapp és a Telegram is, így akarják megakadályozni további tüntetések szervezését és terjedését. Az internet eleve sokáig nagyon drága és nehezen hozzáférhető volt az országban, a mobilinternet csak 2018 végén vált elérhetővé. Az ország lakosságának ma kb. fele rendelkezik internet-előfizetéssel. Ennek köszönhetően 2019-től kezdve voltak már kisebb tüntetések, amikre akkor is letiltással reagált a kormány.

A független online sajtó a Human Rights Watch szerint továbbra sem érhető el Kubában, és rendszeresen blokkolnak különböző híroldalakat és blogokat. A tiltakozások azért kezdődtek, mert az ország súlyos gazdasági válsággal küzd, élelmiszer- és gyógyszerhiány van. (AP)