Miami polgármestere szerint el kellene gondolkodni az amerikai légicsapáson Kuba ellen

külföld
2021 július 15., 08:01

Miami republikánus polgármestere, Francis Suarez nem vetné el az ötletet, hogy az Egyesült Államok légicsapásokat mérjen Kubára. A szigetországban vasárnap óta többezres tüntetések zajlanak az elnök, Miguel Diaz-Canel és kormánya ellen, már halálos áldozatuk is van. A főbb közösségi oldalakat blokkolták a kubai hatóságok, és a legfrissebb hírek szerint ötezer embert letartóztattak.

Suarez a Fox Newsnak beszélt arról, hogy a panamai és koszovói beavatkozások mintáján el kellene gondolkodni a katonai akción. Az amerikaiak eddig nem jártak nagy sikerrel, amikor bele akartak szólni a kommunista diktatúra működésébe: az 1961-es invázió a Disznó-öbölben csődöt mondott, ahogy a Fidel Castro ellen tervezett merényletek is.

Francis Suarez (balra) egy szimpátiatüntetésen 2021. július 14-én
photo_camera Francis Suarez (balra) egy szimpátiatüntetésen 2021. július 14-én Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

Az Egyesült Államokon belül Dél-Floridában él a legtöbb kubai származású ember, Suarez apja volt Miami első kubai születésű polgármestere. Miamiban már több szimpátiatüntetést is tartottak a diktatúra ellen fellázadó kubaiakkal, melyeken a polgármester is részt vett.

Joe Biden egyelőre csak annyit mondott a témában, hogy az Egyesült Államok a tüntetőket támogatja. Több demokrata politikus szerint a Kubára 1960-ban kivetett, mára elavult gazdasági embargó eltörlése sokat javítana a szigetország helyzetén. Suarez szerint nem az embargóval van gond, hanem a kommunista rezsimmel. (Business Insider)