Von Der Leyen: Teljesen elfogadhatatlan az újságírók lehallgatása

eu
2021 július 19., 11:24

"Ha a hírek igazak, akkor ez teljesen elfogadhatatlan" - mondta az Európai Bizottság elnöke, majd a szóvivője is a magyar megfigyelési botrányról.

Az Európai Bizottság alapos vizsgálódást tervez, hogy meggyőződjön, igazak-e a nemzetközi sajtóban vasárnap este megjelent hírek arról, hogy a magyar kormány többek között újságírók telefonjait is feltörhette egy izraeli kémszoftver segítésével.

Erről a bizottság egyik szóvivője számolt be újságírói kérdésekre Brüsszelben, de közvetlenül előtte Ursula Von Der Leyen bizottsági elnök is megszólalt az ügyben. Von Der Leyen Prágában eredetileg azt ünnepelte Andrej Babis cseh miniszterelnökkel, hogy a Bizottság elfogadta az EU-s újjáépítési pénzek elköltéséről szóló cseh tervet - a magyar tervet egyetlenként a beadottak közül a Bizottság még nem hagyta jóvá.

A prágai sajtótájékoztató végén kérdezték az elnököt a magyarországi botrányról. "Amit eddig a hírekben olvashattunk, az teljesen elfogadhatatlan. Az állításokat ellenőrizni kell, de ha ez tényleg megtörtént, akkor ez minden létező európai szabállyal szembemegy. A sajtószabadság az EU értékeinek a legfontosabbjai között van, úgyhogy ha a hírekben szereplő állítások igazak, akkor teljességgel elfogadhatatlan ez az eljárás."

Angolul itt nézheti meg a bizottsági elnök reakcióját:

link Forrás

Christian Wigand bizottsági szóvivő ehhez Brüsszelben néhány perccel később hozzátette, hogy alapvető elvárás az EU-ban, hogy az újságírók szabadon és félelem nélkül dolgozhassanak, és hogy a tagállamok titkosszolgálatai betartsák az alapvető emberi jogokra és az adatvédelemre vonatkozó szabályokat.

Ugyanakkor azt is említette, hogy utóbbiak betartását alapvetően a tagállamok adatvédelmi hivatalainak kellene ellenőrizniük, és nem nagyon tudott mit kezdeni azokkal az újságírói felvetésekkel, hogy mi van, ha a magyar hatóság politikai befolyás alatt működik, így annak vizsgálatai nem vehetők komolyan.

A szóvivő időt kért, hogy a Bizottság eldönthesse, lép-e az ügyben, és ha igen, akkor mit fog tenni, mert egyelőre csak annyi információjuk van, ami a nemzetközi sajtóban megjelent. Azok alapján alapos vizsgálatra van szükség a Bizottság szerint, és ha tényleg megtörtént a megfigyelés, akkor az nagyon súlyos probléma.