Karácsony Gergely szerint a megfigyelési botrányban két egyszerű kérdésre vár választ az ország

POLITIKA
2021 július 20., 08:12

„Megvásárolta, illetve használta-e a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a Pegasus nevű megfigyelőprogramot? Adott-e engedélyt Varga Judit igazságügyminiszter vagy hivatali elődje, Gémesi György polgármesterrel, illetve Panyi Szabolcs, Szabó András vagy Dercsényi Dávid újságírókkal szemben titkos információgyűjtésre?”

– teszi fel a kérdéseket Facebook-oldalán Karácsony Gergely, aki hozzáteszi, szerinte ezekre igennel vagy nemmel lehet válaszolni, és „minden más nyilatkozat a kormányzat részéről egyenlő a beismeréssel”.

A hétvégén derült ki, hogy a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel figyelhettek meg kormánykritikus magyar újságírókat, vállalkozókat és politikusokat. A kormányzat részéről érdemi reakció egyelőre nem érkezett, Szijjártó Péter annyit mondott, nem tud ilyen adatgyűjtésről, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, „ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van! Az egy illúzió, ha ebből bárkik bármilyen ügyet próbálnak csinálni”.

Edward Snowden az ügyet az év sztorijának nevezte, és azt mondta, szerinte a magyar kormány válasza a legárulkodóbb a megfigyelési botrányban.