Karácsony: Úgy tűnik, hogy a kormány már a gonoszsághoz sem ért

Budapest
2021 július 21., 13:36

Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Iroda épülete előtti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy reggel 8 óta újra lehet népszavazást kezdeményezni, ezért öt kérdésben kezdeményezett országos népszavazást az MSZP, a Párbeszéd és az LMP politikusaival együtt.

A főpolgármester elmondása szerint mindegyik kérdés arról szól, hogy hogyan védjék meg Magyarország jövőjét az Orbán-kormány ámokfutásától. Azt mondta, Orbánék pontosan tudják, hogy áprilisban csúfos vége lesz a hatalmuknak, ezért csomagolnak, és olyan döntéseket hoznak, amik korlátozzák a következő kormány mozgásterét, illetve felélik az ország jövőjét.

  • Az első kérdés arról szól, hogy a Fudan-beruházás helyett a Diákváros épüljön meg Ferencvárosban. A Parlament Fidesz-KDNP-s többsége ugyan szavazott már a beruházásról, de ez még nem visszafordíthatatlan.
  • A második kérdés az autópálya-koncessziós közbeszerzést vonná vissza, ami 35 évre odaadná a magyar adófizetők pénzét a fideszes oligarcháknak. Karácsony szerint ez jogellenes, és azt ígérte, a Karácsony-kormány egy fillért nem fog fizetni azoknak a cégeknek, amik ezen elindulnak.
  • A harmadik kérdés arra vonatkozik, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, Karácsony szerint csak a korrupció állhat a mögött, hogy a kormány erre nem hajlandó.
  • A negyedik kérdésről azt mondta, hogy azt követelik, a kormány a 65 évnél idősebbeknek ingyen biztosítsa az arra vonatkozó vizsgálatokat, hogy van-e védettségük a koronavírus ellen.
  • Az utolsó kérdés az álláskeresési rendszer kibővítéséről szólna.

Orbán Viktor ötkérdéses népszavazási kezdeményezéséről azt mondta: szánalmas. Szerinte a kormány nem tud az emberek szemébe nézni, és elszámolni, hogy mit tett és mit szeretne tenni, helyette megpróbál álságos kérdésekkel mást tűzni a politikai napirendre.

Szerinte Orbánék kérdéseire józan ésszel mindenki nemmel szavazna, szerinte úgy tűnik, hogy a kormány már a gonoszsághoz sem ért. Szerinte a kérdések a jelenlegi jogi helyzeten semmit sem változtatnak, és még az elítélendő homofób törvényhez sincs közük.

Karácsony azt mondta, az a céljuk, hogy a semmit sem mondó kérdések helyett Magyarország jövőjéről dönthessenek az emberek. Orbán Viktor mai szánalmas próbálkozása megvetésre méltó – mondta Karácsony, aki elismételte, hogy Orbán már a gonoszságra sem képes, szánalmas, megbukott.

Azt szeretnék elérni, hogy a szavazólapon az ő kérdéseik is ott legyenek, és aki elmegy, Orbánék kérdéseire nyugodtan szavazzon nemmel. „Mi fogunk értelmet adni ennek a teljesen értelmetlen népszavazásnak” – mondta.