A Pegasust gyártó cég kivizsgálja, hogy volt-e a célpontok között magyar újságíró

POLITIKA
2021 július 22., 17:49

Egy rádióműsorban szerepelt csütörtökön a Pegasus kémszoftvert gyártó izraeli NSO egyik alapítója és vezérigazgatója, Salev Hulió és Panyi Szabolcs újságíró, akinek a telefonját megfigyelték. A Telex beszámolója szerint az izraeli védelmi erők által üzemeltetett Galatz Rádiónak Panyi rákérdezett, hogy Magyarország továbbra is ügyfele-e az NSO-nak. Erre Hulió azt mondta, nem beszélhet az ügyfeleiről. Majd hozzátette, hogy ellenőrizni fogják, mi történt, ha pedig az állítások igazak, akkor leválasztják a rendszert.

Panyinak azt mondta, hogy kivizsgálják az ügyet, és ha az újságíró is a célpontok között volt, akkor leállítják az ellene folyó programot. Hozzátette, hogy az NSO egy technológiai vállalat, amely rendszereket ad el országoknak.

Panyi Szabolcs nyomkodja a telefonját egy padon
photo_camera Panyi Szabolcs nyomkodja a telefonját egy padon Fotó: GERGELY BESENYEI/AFP

Hulió korábban azt mondta, hogy az NSO hibáztatása a Pegasus-ügyben olyan, mintha egy autógyárat kritizálnának azért, mert egy ittas vezető balesetezett. A cég nem ellenőrzi, kik az ügyfeleik célpontjai.

A Direkt36 vasárnapi cikke szerint több száz magyar állampolgárt figyelhettek meg a Pegasus nevű, mobiltelefonra telepíthető izraeli kémprogrammal. A lehetséges megfigyeltek listáján találunk oknyomozó újságírókat, médiatulajdonost, de ott az Ügyvédi Kamara korábbi elnökének és Gödöllő ellenzéki polgármesterének neve is.

A magyar kormány tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, pedig a Pegasus nevű kémszoftvert gyártó izraeli cég egyik volt munkatársa megerősítette, hogy Magyarország a cég ügyfelei között van. A kiberfegyvert eleve csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatják el más országoknak. Az ügyben a magyar ügyészség is nyomozást ígér.