Oroszország bepanaszolta Ukrajnát az Emberi Jogok Európai Bíróságán

július 22., csütörtök 9:12

Oroszország jogsértések sorozata miatt bepanaszolta Ukrajnát az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB). A törvénytelen fogva tartás, a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása, a másként gondolkodók üldözése, az orosz ajkú lakosság hátrányos megkülönböztetése és a krími vízszolgáltatás blokádja miatt nyújtottak be „államközi panaszt”– írja az MTI. Ez az első ilyen jellegű panaszbeadvány, amellyel Oroszország fordult az EJEB-hez egy másik ország ellen.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának épülete Fotó: ALEXEY VITVITSKY/Sputnik via AFP

Az orosz főügyészség tételesen és részletesen összeállított beadványában azzal vádolja Kijevet, hogy számos esetben megsértették az Európa Tanácsnak az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelméről szóló egyezményét. A felsorolt vádak a 2014 februárjában történt „erőszakos hatalomváltást” követő eseményeket érintik.

Hónapokkal korábban az ukrán kormány nyújtott be panaszt az Emberi Jogok Európai Bíróságán Oroszország ellen az ország részét képző Krími Autonóm Köztársaság orosz megszállása miatt. Beadványuk szerint Oroszország a katonai megszállással és a helyi önkormányzat támogatásával adminisztratív gyakorlattá tette az emberi jogok megsértését.