Orbán megint kormányhatározatban üzenget Brüsszelnek

2021 július 24., szombat 9:46

A népszavazás még ki sincs írva, azt sem tudjuk, mit gondolnak a Magyar Emberek, de biztos, ami biztos, Orbán Viktor ismét pártközlemény-szagú kormányhatározatban felesel az Európai Bizottsággal. (Már múltkor is bejött.) A magyar kormány köti az ebet a karóhoz, hogy az Európai Bizottság a homofób (szerintük: gyerekvédelmi) törvény miatt késlelteti a magyar helyreállítási terv elfogadását.

„A Kormány megállapította, hogy az Európai Bizottság az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve – a Kormány és az Európai Bizottság előremutató szakmai egyeztetései ellenére – a gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti” - áll a pénteki Magyar Közlönyben.

Ez viszont egyáltalán nem igaz, a bizottság már kedden, a jogállamisági jelentés közzétételekor megmondta, hogy az igazságügyi rendszer és a korrupcióellenes stratégia hiányosságaival van bajuk. (A jelentésről Magyari Péter írt részletesebben Brüsszel: A keretek demokráciára hajaznak, de ami benne van, az a nepotizmus melegágya című cikkében.)

Orbán Viktor Brüsszelben 2021. június 24-én. Fotó: JOHN THYS/AFP

A kormányhatározatban felsorolják továbbá, hogy:

  • Magyarország csak olyan megállapodást fogad el, amelyben „az Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak (kettős mérce tilalma)”,
  • „hazánk az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke szerinti diszkriminációmentességet az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikkében rögzített azon rendelkezéssel együtt valósítja meg, amely kimondja 'a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban',
  • és hogy „hazánk az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke szerinti nemek közötti megkülönböztetés fogalmát a szöveg eredeti, hagyományos (biológiai) jelentése szerint alkalmazza”.