Kásler Miklósnak sikerült kidolgoztatnia a harmadik oltás eljárásrendjét

járvány
2021 július 26., 16:57

Prof. Dr. Kásler Miklós összehívott minden egészségügyi szervezetet, amelyek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben vesznek részt, hogy a szakmai grémium dolgozza ki a 3. oltás beadásának eljárásrendjét.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Dél-pesti Centrumkórház , az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői, virológusai, a Szakmai Kollégiumi Tagozat képviselői egyhangúan határozták meg a 3. oltás beadásának eljárásrendjét.

Az EMMI az előkészített szakmai javaslatot leküldte az Operatív Törzsnek, majd a kormány elé terjeszti.Amikor Orbán Viktor július közepén megengedte a harmadik oltást, azt mondta, a harmadik oltást augusztus elsejétől lehet felvenni, és mindenki ott kapja meg, ahol a másodikat is megkapta. Arról, hogy mi legyen a harmadik oltás, az orvos dönt. Valamint a második oltás után négy hónappal adják be a harmadikat.

Ahogy arról korábban írtunk, a harmadik oltás azoknak mindenképpen jól jön, akiknek a szervezetében nem mértek antitestet. A Fővárosi Önkormányzat ingyenes vizsgálatain a kínai Sinopharm például rosszul szerepelt, a - nem reprezentatív - első eredmények alapján az ezzel oltott 60 év felettiek majdnem negyedénél nem mutattak ki kellő mennyiségű ellenanyagot. Erre kontrázott rá a SOTE, hogy náluk viszont sok olyan embernél is kimutatták az ellenanyagot, akik máshol negatívra teszteltek.

Az MTA immunológus főtitkár-helyettese, Erdei Anna arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai gyártó is csak 59 éven aluliaknak ajánlotta ezt a vakcinát, mivel idősebbek esetében nem végeztek vizsgálatokat. Erdei Anna szerint akinek nincs ellenanyag a szervezetben, annak nincs védettsége sem. Ezért mRNS-vakcinával újra kell oltani őket.