Harmadik oltással a negyedik hullám ellen

járvány
2021 július 16., 11:30

Meglehetősen komikus, ugyanakkor jól mutatja a kommunikáció-vezérelt járványügyi intézkedéseket, hogy Kásler Miklós kedden bejelenti, szerdán a kormány dönt a harmadik oltásról, csütörtökön a kormányinfón viszont Gulyás Gergely erről semmit sem árul el, mert majd pénteken reggel Orbán Viktor bejelenti, miről döntöttek szerdán.

De a lényeg: a kormány augusztus elsejétől lehetővé teszi, hogy harmadik oltást kaphassanak azok, akik igénylik, és a második oltásuktól eltelt már 4 hónap.

Ahhoz képest meglepő, hogy két hete Orbán Viktor még azt mondta, egyelőre nem lesz harmadik oltás: „A harmadik oltással azért vagyunk óvatosak, mert nem tudjuk, hogy annak milyen hatása lenne. Itt ismét tízezerszám vannak Magyarországon virológusok, ilyen önkéntesek, akiknek határozott véleménye van ebben a kérdésben, én pedig csak egyetlen dolgot nézek, ez pedig az, hogy a gyógyszergyártó cégek, akik kikísérletezték ezeket a vakcinákat, és akik a legtöbb információval rendelkeznek, vállalják-e a felelősséget azért, hogyha harmadik oltást adunk be, és az eredmény nem kívánatos”.

Ebből lett most péntek reggelre ugyanabban a stúdióban ez: „A vélemények a tekintetben megoszlanak, hogy kell-e harmadik oltás, vagy sem. Ha jól látom, a WHO is ma hajnalban egy ilyen bizonytalanságot sugalló közleményt tett közé. A magyar kormány úgy gondolja, hogy olyan véleményt nem ismerünk, ami szerint ártana. A vita az arról szól, hogy mennyire hasznos. Tehát félni nem kell a harmadik oltástól. És ha nem kell tőle félni, az emberek biztonságérzetét pedig növeli, ha megkapják, akkor miért zárnák el őket ettől a lehetőségtől?”

Kedden Kásler Miklós még azt mondta, hogy a kormányülésen a harmadik oltásról „nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva”. Szerinte egyébként a harmadik oltásnak másmilyennek kellene lennie, mint az első kettőnek, hat hónap után adná, és elsőként a 60 felettieknek. Ebből lett ugye végül Orbán bejelentésében a 4 hónap, oltási rend sincs, Orbán pedig egyáltalán nem beszélt a vakcinatípusokról, illetve azok keveréséről.

(Az már tényleg teljesen mellékszál, hogy Orbán szerint mi oltunk először harmadik oltással, de ez nem igaz. Két hete például éppen abban a stúdióban hangzott el, hogy Törökországban és Oroszországban is elkezdik a harmadik kört, és van több más ország is, ahol már van erre lehetőség.)

Akinek nincs antitestjük, azoknak mindenképpen jó hír

A harmadik oltás azoknak mindenképpen jól jön, akiknek a szervezetében nem mértek antitestet. A Fővárosi Önkormányzat ingyenes vizsgálatain a kínai Sinopharm például rosszul szerepelt, a - nem reprezentatív - első eredmények alapján az ezzel oltott 60 év felettiek majdnem negyedénél nem mutattak ki kellő mennyiségű ellenanyagot.

Erre kontrázott rá a SOTE, hogy náluk viszont sok olyan embernél is kimutatták az ellenanyagot, akik máshol negatívra teszteltek.

Falus András immunológus a maga részéről a Fővárosi Önkormányzat vizsgálatát tartja pontosabbnak, és szerinte szakmai hiba volt a 60 év felettiek kínai vakcinával oltása.

Az MTA szintén immunológus főtitkár-helyettese, Erdei Anna is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai gyártó is csak 59 éven aluliaknak ajánlotta ezt a vakcinát, mivel idősebbek esetében nem végeztek vizsgálatokat. Erdei Anna szerint akinek nincs ellenanyag a szervezetben, annak nincs védettsége sem. Ezért mRNS-vakcinával újra kell oltani őket.

A kormány viszont a SOTE vizsgálatát lobogtatja, ami szerintük azt bizonyítja, hogy minden itthon használt vakcina nagyon nagy százalékban megvéd a súlyos betegségtől. Gulyás Gergely a kormányinfón felelőtlennek nevezte az MTA főtitkár-helyettes nyilatkozatát.

Ugyanakkor egyelőre semmit sem lehet tudni a kormány nagy, átfogó vakcinahatékonysági vizsgálatáról. Annak első eredményeit május végére ígérte Kásler, Gulyás csütörtökön azt mondta, hogy ő még nem látta ezt az anyagot. Vagyis a harmadik oltásról is úgy döntöttek, hogy ez az anyag még nem készült el.

Nagy kérdés, hogy a harmadik oltás elég lesz-e azoknak, akiknél nem kimutatható az antitest. Mégpedig azért, mert nem lehet tudni, hogy náluk ez emlékeztetőoltásként vagy első oltásként működik-e. Ha az utóbbi, akkor a delta variáns ellen akár kevés is lehet, szakértők szerint ugyanis mindkét dózis kell ellene.

Kínában egyébként egy BioNTech-kel közösen fejlesztett mRNS-vakcinát tesztelnek, amit ismétlő oltásnak szánnak. Thaiföldön pedig az Astrazenecával mixelik a kínai Sinovac vakcinát, javítsák a hatékonyságát. Egyéb kísérletekről itt írt bővebben a Qubit.

Az egészségügyben kötelező lesz a védőoltás

A kormány eldöntötte azt is, hogy az egészségügyben kötelező lesz a védőoltás a koronavírus ellen. Ezt meglépte Franciaország is.

A Magyar Orvosi Kamara szerint ez jó ötlet, de Nagy Marcel, a szervezet főtitkárának magánvéleménye szerint más munkakörökben is szükség lenne rá. Szerinte a mostani, 57 százalékos átoltottsági arány arra lehet elég, hogy lelassítsa a vírus terjedést, és a következő hullám ne terhelje meg annyira az egészségügyet, mint a harmadik.

Egyelőre ötlettelennek tűnik a kormány, hogy mivel tudnák felpörgetni a megrekedt oltási programot, hárommillióan vannak, akik kaphatnának oltást, de nem jelentkeznek érte. Közben a kormány is kész tényként kezelni, hogy itthon is lesz 4. hullám. Orbán annyit tett, hogy újra bemondta, hogy majd felkeresik egyesével azokat az időseket, akik még nincsenek beoltva. És azért szerinte még vannak előnyei a védettségi kártyának, mert bulizni csak azzal lehet menni. (Való igaz, hogy a szórakozóhelyeken jól érzi magát a delta, és a focimeccsek is kedveznek a terjedésének.)

A nyugat-európai országok sorra előznek minket első oltottságban, már csak Ausztria és Franciaország van mögöttünk, de jövő hétre ők is előzni fognak. (Nyugat-keleti különbség Magyarországon belül is van, mint az a 444 által megkért adatokból ki kiderült.)

Közben az új fertőzöttek száma nálunk is elkezdett emelkedni, 20 százalékkal nőtt a regisztrált covidosok száma a múlt héthez képest.

Ez még messze van az olyan berobbanástól, mint amilyen Hollandiában történt, és ami miatt elnézést is kért a holland miniszterelnök, mert túl korai volt a lazítás. Izraelben magas átoltottságnál is nőni kezdett az új fertőzöttek száma, az új betegek fele két vakcinát is kapott már. Ugyanakkor az ő esetükben jóval enyhébbek a tünetek. Ott is kapnak harmadik dózist azok, akiknek gyenge az immunrendszerük. Ausztriában szintén a delta miatt végül nem lépték meg az új lazításokat, Görögországban csak a koronavírus ellen beoltott emberek mehetnek be az éttermek zárt tereibe és a kulturális rendezvényekre, ezzel akarják az oltakozásra rávenni az embereket. Szlovénia pedig a beutazási szabályokon szigorít. Közben Dél-Koreában betiltják a túl gyors zenéket a konditermekben, és a futópadok sem pöröghetnek 6 km/óránál gyorsabban. Az egészségügyi hatóságok szerint ezzel megelőzhető, hogy az emberek lihegni kezdjenek vagy szétfröcsköljék az izzadságukat.

Orbán Viktortól a közrádió riportere ezt kérdezte ma:

Néhány európai ország éppen szigorít, például Spanyolország, hiszen ott már gyakorlatilag megérkezett a negyedik hullám. Milyen intézkedésekkel tervezik kivédeni azt, hogy a nyaralásból hazatérők ne indítsanak itthon is egy újabb járványhullámot, mint ahogy tavaly sajnos megtörtént?

OV: Semmilyen intézkedést nem hoztunk egyelőre a beutazások korlátozását illetően. Azt javasoljuk minden magyarnak, de ez csak egy javaslat, nem tudjuk előírni, hogy csak azok utazzanak külföldre nyaralni, akik mind a két oltást megkapták. Különben haza fogják hozni a fertőzést.