A szombathelyi városházán sem helyezik ki az alaptörvény bevezetőjét

POLITIKA
2021 augusztus 07., 12:43

„Az önkormányzat korábbi vezetése a Városháza aulájában közszemlére kiállította az Alaptörvény egy példányát. Az új városvezetés ezen döntést tiszteletben tartotta, az jelenleg is megtekinthető, de további kifüggesztéseket nem tervez” - válaszolta a nyugat.hu kérdésére a szombathelyi városvezetés. A vasi megyeszékhelyet az önkormányzati választások óta az ellenzéki koalíció élén az MSZP-s Nemény András vezeti.

Szerdán derült ki, hogy a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata (NENYI) a múlté. Tizenegy év után Orbán Viktor kormányhatározatának értelmében eltávolítják őket a közintézmények falairól és egy másik szöveget kell kiakasztani a helyükre.

2010-ben így akasztották ki a fővárosi Városháza park kerítésére a NENYIT.
photo_camera 2010-ben így akasztották ki a fővárosi Városháza park kerítésére a NENYIT. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI Zrt. Fotószerkesztőség

Az új szöveg, amit olvasgathatunk majd hivatalos elintéznivalóink közben az Alaptörvény preambuluma, amelyet Szájer József és Gulyás Gergely írt tíz évvel ezelőtt. A kormánypárti politikusok ezt Nemzeti Hitvallásnak hívják. A kormány indoklása szerint most „az Alaptörvény 10 éve történt elfogadásának tiszteletére és az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának jelentőségére figyelemmel” kerül a szöveg a NENYI helyére a közintézményekben.

photo_camera Fotó: tejhatalom/Tumblr

Azonban előbb a főváros vezetése, majd most a szombathelyi városháza is közölte: nem lesz semmiféle átakasztgatás.

„Úgy gondoljuk, politikai hitvallásoknak nincs helye a középületekben.

Az alkotmányos alapelvek tiszteletét mi a szombathelyiekért végzett munkánkkal, a városért és a város lakóiért végzett városvezetői tevékenységünk során fejezzük ki nap mint nap, nem pedig politikai akciók keretében” - indokoltak a szombathelyiek a nyugat.hu-nak.