A külügy bankja 80 milliót adományozott Szijjártó kedvenc győri templomának

egyház
2021 augusztus 17., 12:29
comments 4

Nagyon érdekes dologra bukkantak az Eximbank kimutatásainak böngészése közben a K-Monitor antikorrupciós civil szervezet munkatársai: a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó bank idén tavasszal 50 millió forinttal támogatott egy győri katolikus templomot. De nem is akármilyen templomot, hanem azt, amelyikben Szijjártó Péter külügyminiszter szokott imádkozni, ha szülővárosában jár.

Ez a Győri Szent Kamillus Római Katolikus Plébánia, ami igen kedves Szijjártónak, a templom mellékoltárának felszentelő miséjén felolvasott levele szerint ugyanis ez élete egyik legfontosabb helyszíne, például azért, mert itt szerepelt először közönség előtt, amikor gyerekként felolvasta a szentleckét. A miniszter egy tavaly decemberi Facebook-bejegyzésben is megemlítette a templomot, amikor felsorolta, melyik városban hová szokott elmenni az adventi hajnali misére, ha éppen arra van dolga.

Az Eximbank a magyar állam tulajdona, de mivel - ahogy a neve is mutatja - elsősorban a külkereskedelmi cégek finanszírozása a feladata, a tulajdonosi jogait a KKM gyakorolja, az igazgatóság elnökét is Szijjártó Péter nevezi ki. Nem ez az első alkalom, hogy az Eximbank a tulajdonosi jogait gyakorló miniszter templomának adományoz: 2020-ban 30 millió forintot kapott a banktól a plébánia, a K-Monitor szerint pedig elképzelhető, hogy egy 2019-es, 15 millió forintos, "Római Katolikus Egyházközség" néven feltüntetett támogatási összeg is a győri templomnál kötött ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt