Szobrot döntöttek a tálibok Bámijánban

külföld
2021 augusztus 18., 12:02
comments 1

Ledöntötték a tálibok Abdul Ali Mazari, a siíta hazarák nagytiszteletű politikusának, katonai vezetőjének szobrát, írja az AP. Mazarit a szunnita tálibok ölték meg 1996-ban, amikor megszerezték a hatalmat Afganisztánban az egymással viszálykodó haduraktól. A szobor Bámiján városában állt, ahol a tálibok 2001-ben felrobbantották az 1500 éves Buddha-szobrokat is.

Szintén az AP számolt be arról, hogy Dzsalálábádban kisebb tálibellenes megmozdulást tartottak, néhányan afgán nemzeti zászlókkal tiltakoztak, de a tálibok a levegőbe lőttek, és feloszlatták a tömeget.

photo_camera Tálibok Kabulban Fotó: HOSHANG HASHIMI/AFP

A tálibok igyekeznek barátságosabb képet mutatni a világ felé, és próbálják elhitetni, hogy a 2001 előttihez képest lazább berendezkedésre törekednek. Szabad elvonulást ígértek az amerikaiakhoz csatlakozni kívánó civileknek, és sajtótájékoztatót is tartottak. A nők jogait az iszlám jog, a saria alapján fogják szabályozni, de ígéretük szerint megengedik majd nekik, hogy „a saját szabályaik szerint” tanuljanak és dolgozzanak.

Az elmúlt napokban emberek ezrei próbáltak elmenekülni Kabulból, de az evakuáció káoszba és drámai repülőtéri jelenetekbe fulladt. Eddig 26 magyar állampolgár hagyta el az országot egy Magyarországon állomásozó, de holland parancsnokság alatt álló NATO-gépen. A külügyminisztérium igyekszik kihozni a többieket is, biztonsági okokból egyelőre nem árulták el, mennyien vannak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.