Nógrád: rebellis hulladékgazdálkodó kihívó nélkül

POLITIKA
2021 augusztus 22., 15:49
  • Az ellenzéki előválasztáson indulni akaró jelöltek szeptember 6-ig gyűjthetik az aláírásokat, fejenként 400 darabot kell összeszedniük.
  • Megyénként bemutatjuk, hogy kik gyűjtenek, ez a cikkünk Nógrád megyéről szól.
  • A jelöltek neve után kiemelten az a párt áll, amelynek frakciójához csatlakoznak, ha nyernek. Mögötte jelezzük, hogy mely pártok kérik a saját szimpatizánsaikat, hogy rá szavazzanak.
  • Mutatjuk, hogy az adott választókerületben 2018-ban a Fidesz egyéni jelöltje hány százalékot ért el. Ahol ez az érték 45% alatt van, azt az ellenzék nyerhető körzetnek tartja, ahol viszont 50% felett, ott meglepetés lenne a győzelem számukra.

Nógrád megye két választókörzetében a Momentum 2, a DK egy jelöltet indít. Ez volt a helyzet cikkünk augusztus 18-i lezárásakor, augusztus 21-én azonban felkerült a listára még egy jelölt, a Pálinkás József gründolta Új Világ Néppárt és a Jobbik színeiben. Az ő bemutatásával cikkünket augusztus 23-án frissítettük.

Nógrád 1 – Salgótarján, és még 46 település

  • Horváth Ferenc - Momentum; támogatja: MSZP, Párbeszéd, MMM, LMP, Új Kezdet
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

44 éves, közgazdász, beszerzési menedzsment a szakterülete. Többnyire a versenyszférában dolgozott eddig, de 2006 és 2010 között beszerzési és logisztikai vezető volt a Magyar Televíziónál. Húsz év fővárosi élet után költözött a Nógrád megyei Bátonyterenyére. Szabadidejében a We Love Nógrád közösségi oldal szerkesztője.

photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

46 éves, tősgyökeres salgótarjáni, jelenleg egyéni vállalkozóként, könyvelőként dolgozik. 2017 óta a DK tagja, tavaly október óta a párt Nógrád 1-es választókerületi elnöke.

A televíziós karrierről a kétezres években önkormányzati politizálásra váltó közgazdász először 2002 és 2006 között, majd 2010 és 2014 között volt lakóhelye, a Nógrád megyei Bokor polgármestere, majd 2014-ben a szintén megyei kisváros, Pásztó első emberévé választották, függetlenként. Ciklusát viszont nem tölthette ki. Miután a 2018-as országgyűlési választásokon még az LMP színeiben elindult és elbukott, Pásztón a lemondását követelő fideszes többségű képviselő-testület feloszlatta magát, az új polgármester-választást pedig már a fideszes jelölt, a korábbi alpolgármester nyerte. Jelölti adatlapjáról elérhető önéletrajza szerint azóta dolgozott egy budapesti ingatlanbefektető cég marketingigazgatójaként, majd 2019 januárjától 2020 végéig segítette egy független országgyűlési képviselő munkáját tanácsadóként. (A képviselőt nem nevezi meg az önéletrajz.) A pásztói polgármesteri székért megint sikertelenül indult 2019 őszén, utána a DK-s Niedermüller Péter vezette VII. kerületi polgármesteri kabinetiroda kommunikációs vezetőjeként dolgozott, ahonnan tavaly decemberben közös megegyezéssel távozott.

Mikor az Azonnali megkérdezte tőle, hogyan kezdett egy DK-s vezetésű önkormányzat sajtóügyeivel foglalkozni, mikor korábban LMP-s képviselőjelölt volt, úgy felelt: „Nekem jól beazonosítható a nevem: Dömsödi Gábor. Az emberek tudják mit képviselek, jelentsen ezt jót vagy rosszat valaki számára. Ez a DK-tól vagy az LMP-től teljesen független".

A fideszes jelölt (Becsó Károly Csaba) eredménye 2018-ban: 47,3 százalék - nyerhető körzet

Nógrád 2 – Balassagyarmat és még 83 település

  • Gyenes SzilárdMomentum; támogatja: DK, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, MMM, Új Kezdet, LMP
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

49 éves, agrármérnök-környezetgazdász, a Gémesi György gödöllői polgármester gründolta Új Kezdet párt alelnöke, 2014 és 2017 között volt Gödöllő alpolgármestere. Komoly szakmai tapasztalata a hulladékgazdálkodás területén van, alpolgármestersége előtt 4 évig, majd ez után egy évig ügyvezető igazgatóként vezette is az önkormányzati tulajdonú hulladékkezelő céget. A Zöld Híd Nonprofit Kft. vezetése alatt állította le egy időre a szemétszállítást több mint száz Pest és Nógrád megyei településen, arra hivatkozva, hogy a központosított hulladékgazdálkodási rendszerben nem fizeti ki a munkájukat az állami kukaholding. A konfliktus után lemondott a Zöld Híd vezetése, Gyenes pedig a Koplán-Görőc Vadgazda Egyletnél helyezkedett el, és dolgozik azóta is, mint kerületvezető hivatásos vadász. 2019-ben az önkormányzati választáson elindult Balassagyarmat polgármesteri székéért, és bár kevésen múlott, de alulmaradt a fideszes jelölttel szemben.

Ebben a választókörzetben a Momentum jelöltjének az előválasztáson nem lesz kihívója.

A fideszes jelölt (Balla Mihály) eredménye 2018-ban: 54,2 százalék – nagyon nehéz körzet.Az előválasztásra készülő egyéni választókerületekről szóló összeállításaink itt találhatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.