Évtizedes csúcsot ért el az erdőirtás az Amazonas brazíliai térségében

2021 augusztus 23., hétfő 16:03

2020 augusztusa és 2021 júliusa között évtizedes csúcsot ért el az erdőirtás az Amazonas brazíliai térségében.

Az Imazon brazil kutatóintézet legfrissebb jelentése szerint az esőerdőkből 10 476 km2-t irtottak ki az elmúlt egy évben, miközben világszerte egyre nagyobb aggodalomra ad okot a Jair Bolsonaro elnök 2019-es hivatalba lépése óta felgyorsult erdőirtás.

A 2020 augusztusa és 2021 júliusa között kiirtott 10 476 km2-nyi esőerdő hétszer akkora, mint London, és 13-szor akkora mint New York – idézte a Guardian az Imazon adatait.

Az intézet 2008 óta követi nyomon az amazonasi őserdők irtását. Kiderült, hogy az egy év alatt kipusztított erdő nagysága 57 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és ez az érték 2012 óta a legrosszabb.

Carlos Souza, az Imazon kutatója szerint Brazília szembemegy a globális éghajlatvédelmi trenddel, ami az üvegházhatású gázok kibocsátásának sürgős csökkentésére törekszik.

Souza kormányzati intézkedéseket sürgetett, beleértve az illegális mezőgazdasági termőterületek kialakítása miatti erdőirtás elleni fellépést, amit a költségvetési megszorítások akadályoznak.

Fotó: LULA SAMPAIO/AFP

Bolsonaro ugyan több ezer katonát vetett be az illegális erdőirtás és a tüzek elleni küzdelemre, a klímavédelemmel foglalkozó Marcio Astrini, a Climate Observatory szervezet főtitkára szerint az adatok jól mutatják, hogy ez a beavatkozás már nem volt elég: semmi sem tudja elfedni a szövetségi kormány késlekedését. A szakember arra számít, hogy az erdőirtás mértéke 2021-ben várhatóan 50 százalékkal magasabb lesz, mint 2018-ban, Bolsonaro hivatalba lépése előtt volt.

A rekordnagyságú erdőpusztításról szóló adatok nyilvánosságra kerülésével egy időben a brazil törvényhozásban meghallgatást tartottak, hogy elérjék az ország környezetvédelmi politikájának megváltoztatását. Eliziane Gama szenátor azt mondta: a brazil történelem nagyon nehéz pillanatához érkezett, „sok a tagadás és a környezetvédelmi politika gyengítésére tett kísérlet”. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt