Karácsony visszavonná az atlétikai világbajnokságra kiadott engedélyt a Diákváros ellehetetlenítése miatt

POLITIKA
2021 augusztus 26., 06:47
comments 5

„Szeptember elsejei fővárosi közgyűlésnek azt javaslom, hogy Budapest főváros vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását a diákváros ellehetetlenítése miatt”

– mondta Karácsony Gergely Facebook-oldalán egy videós bejelentkezésben.

Karácsony arról is beszélt, hogy „a kormány számára fontosabbak a magánérdekek és a kínai érdek, mint a magyarországi közérdek, nekik fontosabb egy kínai magánegyetem, mint az, hogy vidéki hallgatóknak legyen Budapesten megfizethető lakhatásuk”.

Az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként induló főpolgármester a diákváros tervezett helyszínén beszélt arról, hogy a kormány a Fudan-törvénnyel megszegte a fővárossal kötött megállapodását.

A kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszát részben a tervezett Diákváros helyén kínai hitelből építené meg a magyar állam. Karácsony Gergely már áprilisban azt üzente a kormánynak, hogy ha nincs diákváros, nem lesz atlétikai világbajnokság sem. A kormány szerint ugyanakkor elfér egymás mellett a két projekt.

Karácsony végül júliusban kezdeményezett népszavazást, többek közt a Fudan ügyéről is.

Az atlétikai vb rendezési jogát 2018-ban nyerte el Budapest, a kormány az utolsó pillanatban fogadta el a főváros feltételeit. 2020 őszén derült ki, hogy a kormány 204 milliárd forintot fordít a Nemzeti Atlétikai Stadion, a gyalogos és kerékpáros híd, valamint a kapcsolódó létesítmények létesítésére és üzemeltetésére. Magát a stadiont nettó 150 milliárdért építi Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV és a Magyar Építő.

Így néz ki most az épülő stadion a Mol-torony tetejéről készült fotón:

photo_camera Fotó: Szily László/444

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt