A klímaváltozással fenyeget Kína

klímaváltozás
2021 szeptember 02., 04:22

Vang Ji kínai külügyminiszter figyelmeztette szerdán John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottat, hogy az egyre csak romló kétoldalú kapcsolatok árthatnak a két ország együttműködésének a klímaváltozás elleni küzdelemben - közölte a pekingi külügyminisztérium. Kerry épp Kínában tárgyal szakemberekkel.

Vang Ji leszögezte, hogy a klímaügyi együttműködés nem választható külön az általános kapcsolatoktól, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen utóbbiak javításáért.Kerry az állami tévé nemzetközi csatornáján bemutatott videorészlet tanúsága szerint azt mondta: Kínának kulcsszerepe van a klímaváltozás elleni globális küzdelemben. Kína a világon a legtöbb üvegházhatást okozó gázt engedi ki a légkörbe, a második az Egyesült Államok - jegyezte meg az AP hírügynökség.

Qingyan város felett az ég.
photo_camera Qingyan város felett az ég. Fotó: LIANG JIE/Imaginechina via AFP

A két ország között a kapcsolatok a kereskedelem, a technológia-transzfer és az emberi jogok terén romlottak el. Ha nem is ugyanattól az időszaktól kezdődően, és nem egyforma mértékben, de abban egyetértenek, hogy például a klímaváltozás elleni küzdelemben együtt tudnak működni. Kerry Kína előtt Japánban tárgyalt klímaügyben. (MTI)