A Parlamentet adta meg postacímeként az a Karácsonyt támadó FB-oldal, amiről a DK azt állítja, hogy nem az övék

POLITIKA
2021 szeptember 06., 12:27
comments 15

“Kossuth Lajos tér 1-3”

A 444 tudomása szerint ezt a postacímet adta meg a Facebooknak az Europálya nevű Facebook-oldal egy idén márciusi hirdetésében.

Az Europálya a hétvégén fizetett hirdetésben tolta meg egy olyan posztját, amely a kormányközeli Századvég felmérése alapján állította be Karácsony Gergelyt esélytelennek Orbán Viktorral szemben. Karácsony netes videóban szólt vissza, egyértelműen DK-sként azonosítva az oldalt.

Bár az Europálya a tevékenységét szinte kizárólag a Facebookon fejti ki, van klasszikus weboldaluk is. A nyilvános domainbejegyzési adatokból látszik, hogy az oldalnak ugyanaz regisztrátora és a name servere, mint a DK weboldalának. Bár ez természetesen lehet puszta véletlen is, mivel az Europálya posztjait végigpörgetve az oldal kizárólag a Demokratikus Koalíciónak kampányol, az ügyben megkerestem a Gyurcsány-pártot.

“A Demokratikus Koalíciónak semmi köze nincs az Önök által hivatkozott Facebook-oldalhoz, az azon lévő tartalmakhoz és az azon futó hirdetésekhez. Minden ezzel ellentétes állítás valótlan. Megértjük, hogy az előválasztás hevében ellenzéki politikustársaink ilyen állításokat tesznek, de ettől azok még nem válnak valósággá. A DK tisztességes versenyben kíván győzni, ilyen eszközöket nem használtunk és nem is fogunk.” - szólt a válasz.

A párt nem egyszerűen tagadja, hogy köze lenne a neki kampányoló oldalhoz, de a levelük végén még tippet is próbáltak adni nekünk arra, hogy ki állhat az Europálya mögött:

“Mivel az ellenzéki pártok, politikusok összeugrasztása csak a Fidesznek áll érdekében, ezért talán érdemes a Fidesz házatáján keresni az igazságot.”

Azt egyelőre nem tudtam kideríteni, hogy a weboldalon szereplő Pusztai Zoltán azonos-e azzal a Pusztai Zoltánnal, aki a 2018-as, kamupártokban gazdag országgyűlési választásokon 54 darab szavazattal az utolsó, tizedik helyen végzett a Fejér megyei 2., székesfehérvári választókerületben, a Minden Szegényért Párt színeiben.

(A cikkben illusztrációként szereplő facebookos grafikák az europályán jelentek meg az elmúlt napokban.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.