Irán engedélyezi, hogy az ENSZ új memóriakártyákat tegyen az atomlétesítmények kameráiba

energia
2021 szeptember 12., 13:35

Irán beleegyezett, hogy nemzetközi ellenőrök új memóriakártyákat helyezzenek az iráni atomlétesítmények biztonsági kameráiba. Ezt Mohamed Eszlamí, az Iráni Atomenergia Szervezet vezetője jelentette be vasárnap, miután találkozott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatójával, Rafael Grossival. Ugyanakkor a felvételeket továbbra sem adja ki Teherán, és a NAÜ bécsi központjában újraindított tárgyalásokban sincs előrelépés a 2015-ös atomalku felélesztéséről.

A NAÜ az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartatásán őrködő szakosított szervezete, azonban Irán a szerződésben foglaltakkal ellentétben 2021 februárja óta korlátozta és akadályozta az ügynökség ellenőrző és megfigyelő munkáját. Ráadásul maga az ország is elismerte, hogy a megengedettnél nagyobb mértékben fokozta az urándúsítását.

Mohamed Eszlamí és Rafael Grossi találkozójuk után
photo_camera Mohamed Eszlamí és Rafael Grossi találkozójuk után Fotó: HO/AFP

Grossi konstruktívnak nevezte a megbeszélés eredményét, mivel folytathatják az ellenőrzést. Eszlamí szerint ez csak egy technikai részlet volt, és azt mondta, Grossi hamarosan újabb találkozón vesz részt iráni vezetőkkel. Arról sem esett szó, hogy mi lesz a régebbi felvételek másolataival, ugyanis Irán korábban azzal fenyegetőzött, hogy megsemmisíti azokat.

„A memóriakártyákat továbbra is Teheránban őrizzük és tartjuk, ahogy eddig. A NAÜ új memórikártyákat fog installálni” - mondta Eszlamí. Ezzel Irán talán időt nyer a NAÜ jövő héten esedékes elnökségi ülése előtt. Eszlamí bejelentette, hogy ő is részt vesz a bécsi ülésen, és a tárgyalások folytatódnak. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.