Irán engedélyezi, hogy az ENSZ új memóriakártyákat tegyen az atomlétesítmények kameráiba

energia
2021 szeptember 12., 13:35

Irán beleegyezett, hogy nemzetközi ellenőrök új memóriakártyákat helyezzenek az iráni atomlétesítmények biztonsági kameráiba. Ezt Mohamed Eszlamí, az Iráni Atomenergia Szervezet vezetője jelentette be vasárnap, miután találkozott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatójával, Rafael Grossival. Ugyanakkor a felvételeket továbbra sem adja ki Teherán, és a NAÜ bécsi központjában újraindított tárgyalásokban sincs előrelépés a 2015-ös atomalku felélesztéséről.

A NAÜ az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartatásán őrködő szakosított szervezete, azonban Irán a szerződésben foglaltakkal ellentétben 2021 februárja óta korlátozta és akadályozta az ügynökség ellenőrző és megfigyelő munkáját. Ráadásul maga az ország is elismerte, hogy a megengedettnél nagyobb mértékben fokozta az urándúsítását.

photo_camera Mohamed Eszlamí és Rafael Grossi találkozójuk után Fotó: HO/AFP

Grossi konstruktívnak nevezte a megbeszélés eredményét, mivel folytathatják az ellenőrzést. Eszlamí szerint ez csak egy technikai részlet volt, és azt mondta, Grossi hamarosan újabb találkozón vesz részt iráni vezetőkkel. Arról sem esett szó, hogy mi lesz a régebbi felvételek másolataival, ugyanis Irán korábban azzal fenyegetőzött, hogy megsemmisíti azokat.

„A memóriakártyákat továbbra is Teheránban őrizzük és tartjuk, ahogy eddig. A NAÜ új memórikártyákat fog installálni” - mondta Eszlamí. Ezzel Irán talán időt nyer a NAÜ jövő héten esedékes elnökségi ülése előtt. Eszlamí bejelentette, hogy ő is részt vesz a bécsi ülésen, és a tárgyalások folytatódnak. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt