A nagymarosi könyvtáros nem tudja, ki és miért jelenthette fel a Meseország mindenkié miatt

oktatás
2021 szeptember 17., 16:06
comments 8

Nem értett egyet Nagymaros polgármesterével a könyvtáros, akit a polgármester arra kért, távolítsa el a gyerekkönyvtár polcáról a Meseország mindenkié című mesekönyvet - mondta a könyvtáros a 444-nek. Jele Viktória szerint a polgármester azután jelent meg a könyvárban, hogy könyvtárlátogatók feljelentést tettek a mesekönyv kihelyezése miatt, és arra kérte a könyvtárost, hogy a Kormányhivatal vizsgálata idejére mindenképp vegye le a könyvet.

A Meseország mindenkié című mesekönyv az utóbbi hónapokban vörös posztóvá vált a magyar szélsőjobboldal szemében, a Fidesz, a KDNP és a Mi Hazánk politikusai ugyanis úgy gondolják, hogy a mesekönyv „a homoszexualitást népszerűsíti” a gyerekek körében.

Heinczinger Balázs, Nagymaros független polgármestere a Vác Online-nak azt mondta, mivel a könyvtár az iskola közelében van, ezért törvény tiltja, hogy az ilyen típusú, LMBTQ-, szerinte is káros tartalmú könyvek szabadpolcon lehessenek.

„Nincs ilyen törvény, ami alapján nekem ezt le kellene szedni, más könyvtárakban, akár a budapesti Szabó Ervin Könyvtárban is a gyerekkönyvek között ott van ez a könyv, ezért tettem én is a gyerekkönyvtári könyvek közé” - mondta a könyvtáros, aki egyébként a polgármester kérésének eleget téve eltávolította a polcról a mesekönyvet. Jele arról is beszélt, nem tudja, ki és milyen feljelentést tett a Kormányhivatalnál, hozzá az eljárásról a polgármester kérésééig semmilyen információ nem érkezett, most várja a hivatal döntését.

Az eredetileg pedofiltörvénynek szánt, „a homoszexualitás népszerűsítését” is tiltó törvénynek egyébként valóban nincsen könyvtárakra vonatkozó része.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.