A nagymarosi könyvtáros nem tudja, ki és miért jelenthette fel a Meseország mindenkié miatt

oktatás
2021 szeptember 17., 16:06
comments 8

Nem értett egyet Nagymaros polgármesterével a könyvtáros, akit a polgármester arra kért, távolítsa el a gyerekkönyvtár polcáról a Meseország mindenkié című mesekönyvet - mondta a könyvtáros a 444-nek. Jele Viktória szerint a polgármester azután jelent meg a könyvárban, hogy könyvtárlátogatók feljelentést tettek a mesekönyv kihelyezése miatt, és arra kérte a könyvtárost, hogy a Kormányhivatal vizsgálata idejére mindenképp vegye le a könyvet.

A Meseország mindenkié című mesekönyv az utóbbi hónapokban vörös posztóvá vált a magyar szélsőjobboldal szemében, a Fidesz, a KDNP és a Mi Hazánk politikusai ugyanis úgy gondolják, hogy a mesekönyv „a homoszexualitást népszerűsíti” a gyerekek körében.

Heinczinger Balázs, Nagymaros független polgármestere a Vác Online-nak azt mondta, mivel a könyvtár az iskola közelében van, ezért törvény tiltja, hogy az ilyen típusú, LMBTQ-, szerinte is káros tartalmú könyvek szabadpolcon lehessenek.

„Nincs ilyen törvény, ami alapján nekem ezt le kellene szedni, más könyvtárakban, akár a budapesti Szabó Ervin Könyvtárban is a gyerekkönyvek között ott van ez a könyv, ezért tettem én is a gyerekkönyvtári könyvek közé” - mondta a könyvtáros, aki egyébként a polgármester kérésének eleget téve eltávolította a polcról a mesekönyvet. Jele arról is beszélt, nem tudja, ki és milyen feljelentést tett a Kormányhivatalnál, hozzá az eljárásról a polgármester kérésééig semmilyen információ nem érkezett, most várja a hivatal döntését.

Az eredetileg pedofiltörvénynek szánt, „a homoszexualitás népszerűsítését” is tiltó törvénynek egyébként valóban nincsen könyvtárakra vonatkozó része.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt