Kína nem épít több széntüzelésű erőművet külföldön

2021 szeptember 22., szerda 8:40

Kína nem fog több új széntüzelésű erőművet építeni külföldön, jelentette be Hszi Csin-ping kínai elnök az ENSZ közgyűlésének a klímavédelemről szóló részében.

Az elnök azt is kijelentette, hogy Kína fokozni fogja a fejlődő államoknak nyújtott támogatását a környezetbarát, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások kifejlesztésében. Mindemellett a kínai vezető megerősítette azon ígéretét, hogy a több mint egymilliárd lakosú országát 2060-ig klímasemlegessé teszi.

Kínán egy ideje már nagy volt a diplomáciai nyomás, hogy ne finanszírozza tovább a szénkitermelést külföldön, mert így nem tudják majd tartani a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célokat.

Kína exporthatalomként szénerőművek százait építette fel eddig más államokban. A bejelentett lépések hasonlók ahhoz, amiket Japán és Dél-Korea is meglépett tavaly. A három ország együtt 95 százalékban volt felelős a külföldi széntüzelésű erőművek finanszírozásáért. (Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt