Pánikvásárlás miatt a brit benzinkutak kétharmadánál már teljesen kifogyott az üzemanyag

szeptember 27., hétfő 5:16
7

Olyan pánikvásárlás indult pár napja az Egyesült Királyság benzinkútjain, hogy vasárnap estére legalább a kétharmaduknál teljesen kifogyott minden üzemanyag. Emiatt a brit kormány arra készül, hogy ideiglenesen felfüggeszti a versenyjogot, így az olajvállalatok egyeztetni tudják, az ország mely részein a legkritikusabb a helyzet, és célzottan tudnak üzemanyagot szállítani a benzinkutakhoz. Nem kizárt, hogy a kormány a hadsereget is beveti a szállításhoz.

A brit Üzemanyag Kiskereskedők Szövetsége azt közölte, hogy az 5500 független egységnek már a kétharmada teljesen kifogyott az üzemanyagból, a maradék pedig 50-90 százalékban. Arra is figyelmeztettek, hogy a folyamat önmagát fogja tovább gerjeszteni, ha az autóvezetők tovább pánikolnak. Kwasi Kwarteng energetikai államtitkár közölte, hogy a kormánynak van készenléti terve az üzemanyag-ellátás fenntartására. „Bár mindig volt és továbbra is sok üzemanyag van a finomítókban és a terminálokban, tisztában vagyunk azzal, hogy van némi probléma az ellátási láncokkal” - mondta.

Egy ideiglenesen bezárásra kényszerült BP benzinkút Dél-Angliában. Fotó: BEN STANSALL/AFP

A kritikus helyzet múlt héten alakult ki, kilométeres sorok kígyóztak a benzinkutaknál. A problémát az okozza, hogy nincs elég teherautó- és kamionsofőr (ez más iparágakban is okozott fennakadást az elmúlt hónapokban). Annak hírére, hogy az üzemanyag-szállítmányokkal is voltak gondok, pánikszerű roham indult a benzinkutakra. A Shell, az ExxonMobile és a Greenergy közös nyilatkozatban jelentette ki, hogy az ellátási problémát a hirtelen megnövekedett kereslet okozza, nem pedig az országos üzemanyaghiány.

Szombaton a kormány bejelentette, hogy ideiglenes, szentestéig érvényes vízumot kínál 5000 külföldi üzemanyagot és élelmiszert szállító teherautósofőrnek, valamint 5500 dolgozónak a baromfifeldolgozó-üzemekbe, hogy megakadályozzák a fennakadásokat karácsony előtt. Emellett azt az egymillió sofőrt is igyekeznek visszacsábítani, akik rendelkeznek nehéz tehergépjárművekhez szükséges jogosítvánnyal. A brit kiskereskedelmi konzorcium szerint azonban a felajánlott vízumok száma túl kevés ahhoz, hogy hatással legyen a karácsonykor várható zavarokra. (BBC, Daily Mail)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt