Vádat emeltek két MÁV-dolgozóval szemben, akik gondatlansága miatt majdnem összeütközött két Intercity

szeptember 30., csütörtök 7:26
1

Vádat emeltek a vasúti dolgozókkal szemben, akik gondatlansága miatt majdnem összeütközött két Intercity 2019-ben, közölte az Egri Járási Ügyészség.

Közleményük szerint 2019. augusztus 9-én az I. rendű vádlott forgalmi szolgálattevői munkakört látott el a HortCsány vasútállomáson, így az ő feladata volt a vonatközlekedés irányítása. Ekkor észlelte, hogy az egyik váltó meghibásodott, de nem az előírások által megszabott módon járt el, hanem esetleges eszközökkel, például a kezelőgombok és a körülötte lévő gyűrűk közé gombostűt szúrva kezdte el az állomáson átmenő forgalmat irányítani.

Az egyik ilyen szabálytalanul végrehajtott művelet során a váltók kitérő állásba kerültek, átálltak, így az állomásról ekkor kihaladó Intercity járat és az oda érkező vonat azonos vágányra kerültek.

A váltók átállásának pillanatában a II. rendű vádlott által vezetett, kihaladó IC vonat 94 méterre járt a rossz irányban lévő váltótól.

A mozdony vezetője a közlemény szerint azonban csak tovább fokozta a kialakult veszélyhelyzetet, mivel az „őt terhelő figyelési kötelezettségének” nem tett eleget, és így nem vette észre a váltó átállását. Emiatt már csak a rossz vágányon haladva kezdhetett gyorsfékezésbe, ezért a mozdony bekerült az állomásra érkező Intercity vonat tervezett vágányútjába. A két szerelvény végül 205 méterre állt meg egymástól, a vonatkocsikban 300 ember volt.

Az Egri Járási Ügyészség a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt benyújtott vádiratában az I. rendű vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés, míg a mozdonyvezetővel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. A vádhatóság az I. rendű vádlott esetében arra is indítványt tett, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őt a forgalmi szolgálattevői feladatok ellátásával kapcsolatos foglalkozás gyakorlásától.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt