A magyar kormány új határozata szerint az uniós intézmények kötelesek tiszteletben tartani a tagállamok nemzeti identitását

2021 október 9., szombat 9:47
20

Orbán Viktor szombat reggel aláírta azt a kormányhatározatot, amely üdvözli a lengyel alkotmánybíróságnak a nemzeti jog és az európai uniós jog viszonyáról hozott határozatát, egyben felkéri az EU intézményeit, hogy tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást – erről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t.

Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A kormányhatározat szerint a lengyel alkotmánybíróság döntését az európai uniós intézmények rossz gyakorlata váltotta ki, ami „nincs tekintettel a hatáskör-átruházás elvére, és az alapszerződések módosítása nélküli lopakodó hatáskörbővítéssel igyekszik olyan jogköröket elvonni a tagállamoktól, amelyeket azok az Európai Unióra soha nem ruháztak át”.

A magyar kormány határozata szerint az uniós intézmények kötelesek tiszteletben tartani a tagállamok nemzeti identitását. Hozzátették, hogy a tagállami jogalkalmazó szervek, így az alkotmánybíróságok és bíróságok jogosultak arra, hogy az európai uniós hatáskörök terjedelmét és határait vizsgálják.

A lengyel Alkotmánybíróság csütörtökön döntött úgy, hogy az Európai Unió szerződéseinek egyes cikkei alkotmányellenesek Lengyelországban, és az EU Bírósága döntéseinek ellenőrzésére is joguk van. Az Alkotmánybíróság azt követően tárgyalta a kérdést, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök megkérdezte őket, az uniós intézmények megakadályozhatják-e Lengyelországot az igazságszolgáltatás átszervezésében.

Jeroen Lenaers EP-képviselő, az Európai Néppárt Igazságügyi és Belügyi Csoportjának szóvivője a lengyel döntés után azt mondta, „nehéz elhinni a lengyel hatóságoknak és a PiS-pártnak, hogy nem akarnak véget vetni Lengyelország uniós tagságának”. Szerinte a „lengyel kormány elveszítette hitelességét”, és „ez az EU egésze elleni támadás”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt