Egy texasi iskolai tisztviselő szerint ha az osztályteremben van holokausztról szóló könyv, kell lennie azzal ellentétes nézeteket tartalmazó könyvnek is

2021 október 15., péntek 5:26
15

Egy texasi iskolai körzet tisztviselője közölte a tanárokkal, hogy ha holokausztról szóló könyveket tartanak az osztálytermeikben, akkor „ellenvéleményeket” is fel kell mutatniuk, hogy megfeleljenek egy új állami törvénynek – írja a Guardian.

Tanóra egy texasi iskola osztálytermében 2021 augusztusában Fotó: BRANDON BELL/Getty Images via AFP

Egy az NBC birtokába jutott hangfelvétel szerint Gina Peddy, a Southlake-i Carroll független iskolai körzet tantervért és oktatásért felelős ügyvezető igazgatója arról beszél, egy a tanároknak tartott továbbképzésen, hogy milyen könyveket lehet az osztálytermekben tartani. „Egy politikai zűrzavar közepén vagyunk, önök is egy politikai zűrzavar közepén vannak, ezért a lehető legjobbat kell tennünk.”

A Guardian azt írja, a képzést azután tartották meg, hogy a carrolli iskolaszék megrovásban részesített egy tanárt, miután a szülők panaszt tettek, amiért egy antirasszizmusról szóló könyv volt az osztálytermében. Mindez azután történt, hogy Texasban elfogadtak egy új törvényt, amely szerint azoknak tanároknak, akik „széles körben vitatott és jelenleg ellentmondásos közpolitikai vagy társadalmi kérdésekről” tanítanak, a kérdéseket különböző nézőpontokból kell megvizsgálniuk, anélkül, hogy „bármelyik nézőpontot előnyben részesítenék”.

A hangfelvétel szerint a képzést tartó Gina Peddy azt mondta a tanároknak, ne feledkezzenek meg az új törvényről, és „győződjenek meg róla, hogy ha van egy könyvük a holokausztról”, akkor „legyen egy olyan is, ami az ellenpéldája, amiben van más nézőpont is”. A felvétel szerint egy tanár ezek után megkérdezte, hogyan lehet ellenpéldát állítani a holokausztnak.

A kerületi főtanfelügyelő, Dr. Lane Ledbetter az NBC megkeresésére annyit mondott, megpróbálnak segíteni a tanároknak, hogy megfeleljenek a jogszabályoknak, mert „bizonytalan helyzetben vannak a legújabb jogi követelményekkel”. Állami oktatási szakértők azonban azt mondták az NBC-nek, hogy a törvényben szó sincs az osztálytermek és iskolák könyvtárairól.

Greg Abbott texasi kormányzó szerint a törvény a kritikai fajelmélet eltörlésére törekszik az iskolákban. Az amerikai középiskolákban hivatalosan viszont nem tanítják a kritikai fajelméletet, ami szerint „a rasszizmus nem pusztán az előítéletek terméke, hanem már beágyazódott az amerikai társadalomba és annak jogrendszerébe, hogy fenntartsa a fehér emberek felsőbbrendűségét”.

Az elmúlt hónapokban több iskola iskolatanácsa is tiltakoztak a kritikai fajelmélettel kapcsolatban, több államban pedig olyan törvényjavaslatokat terjesztettek elő, amelyek megtiltanák vagy korlátoznák a fajról és a rasszizmusról szóló beszélgetéseket az állami iskolákban. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt