Kurzabb a Kurznál is - új kancellár, régi irány Ausztria élén

külföld
2021 október 16., 16:48
comments 1

Nem okozott meglepetést Ausztriában, hogy hétfőn az 52 éves diplomata Alexander Schallenberg váltotta Sebastian Kurzot az osztrák kancellária élén.

Schallenberg korábban Kurz külpolitikai tanácsadójaként, majd külügyminisztereként lett országosan ismert politikus Ausztriában, és a leköszönő bizalmasaként tartják számon évek óta.

Mégis figyelemreméltó az a karrier, ami Schallenberget az ország élére repítette: az új kancellár a nyilvánosságot kerülő, technokrata karrierdipomataként lett ismert, szemmel látható politikai ambíciók nélkül, most mégis őt, a csendes háttérembert nevezték ki kancellárnak.

Schallenberg színre lépése leginkább azt jelzi, hogy a kormányzó Osztrák Néppártban (ÖVP) bukása dacára továbbra is Sebastian Kurz pártelnök dönt a legfontosabb kérdésekről, és ez még egy jódarabig így is marad. Az osztrák középjobb azt üzeni vele: nem tervez változtatni, csak apró botlásként tekint a Kurz bukását előidéző megvesztegetési ügyre.

„Pártpolitikai érdekek”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.