Kurzabb a Kurznál is - új kancellár, régi irány Ausztria élén

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 október 16., szombat 16:48
1

Nem okozott meglepetést Ausztriában, hogy hétfőn az 52 éves diplomata Alexander Schallenberg váltotta Sebastian Kurzot az osztrák kancellária élén.

Schallenberg korábban Kurz külpolitikai tanácsadójaként, majd külügyminisztereként lett országosan ismert politikus Ausztriában, és a leköszönő bizalmasaként tartják számon évek óta.

Mégis figyelemreméltó az a karrier, ami Schallenberget az ország élére repítette: az új kancellár a nyilvánosságot kerülő, technokrata karrierdipomataként lett ismert, szemmel látható politikai ambíciók nélkül, most mégis őt, a csendes háttérembert nevezték ki kancellárnak.

Schallenberg színre lépése leginkább azt jelzi, hogy a kormányzó Osztrák Néppártban (ÖVP) bukása dacára továbbra is Sebastian Kurz pártelnök dönt a legfontosabb kérdésekről, és ez még egy jódarabig így is marad. Az osztrák középjobb azt üzeni vele: nem tervez változtatni, csak apró botlásként tekint a Kurz bukását előidéző megvesztegetési ügyre.

„Pártpolitikai érdekek”

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt