Újabb szankciókkal sújtja Fehéroroszországot az EU

2021 november 15., hétfő 12:57
4

Fehérorosz személyeket, légitársaságokat, utazási irodákat és „mindenkit, aki részt vett az emberek határhoz utaztatásában” érint az uniós külügyminiszterek szándéka szerint a szankciók újabb köre az EU-ban. Az érintettek pontos listáját várhatóan a következő hetekben véglegesítik Josep Borell, az Európai Unió külügyi főképviselője szerint, írja a Guardian.

Ez már a többedik tiltólista, amely a Lukasneka-rezsimhez köthető alakokat sorol. A 2020. nyári, csalással megnyert választás, az ennek kapcsán kirobbant tüntetések brutális leverése, egy államilag irányított gépeltérítés után most emberek fegyverré tétele késztette az EU-t a lépésre.

A mai tanácskozáson az uniós diplomaták egy része még komolyabb, közvetlenül a belarusz államot érintő szankciókat sürgetett. Sőt a litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis szerint Putyint is felelősségre kéne vonni, hisz „Oroszország az EU destabilizációjára használja a fehérorosz válságot” - mondta.

A lengyel-fehérorosz határon közben nem csillapodik a helyzet. Több ezren vannak a két országot összekötő erdőkben. Irak csütörtökön indít különgépeket azokért az állampolgáraiért, akik hajlandóak önként hazamenni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt