Újabb szankciókkal sújtja Fehéroroszországot az EU

európai unió
2021 november 15., 12:57

Fehérorosz személyeket, légitársaságokat, utazási irodákat és „mindenkit, aki részt vett az emberek határhoz utaztatásában” érint az uniós külügyminiszterek szándéka szerint a szankciók újabb köre az EU-ban. Az érintettek pontos listáját várhatóan a következő hetekben véglegesítik Josep Borell, az Európai Unió külügyi főképviselője szerint, írja a Guardian.

Ez már a többedik tiltólista, amely a Lukasneka-rezsimhez köthető alakokat sorol. A 2020. nyári, csalással megnyert választás, az ennek kapcsán kirobbant tüntetések brutális leverése, egy államilag irányított gépeltérítés után most emberek fegyverré tétele késztette az EU-t a lépésre.

A mai tanácskozáson az uniós diplomaták egy része még komolyabb, közvetlenül a belarusz államot érintő szankciókat sürgetett. Sőt a litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis szerint Putyint is felelősségre kéne vonni, hisz „Oroszország az EU destabilizációjára használja a fehérorosz válságot” - mondta.

A lengyel-fehérorosz határon közben nem csillapodik a helyzet. Több ezren vannak a két országot összekötő erdőkben. Irak csütörtökön indít különgépeket azokért az állampolgáraiért, akik hajlandóak önként hazamenni.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.