Az elmúlt 15 év legrosszabb erdőirtási csúcsát állították be az Amazonas-medencében

klímakatasztrófa
2021 november 19., 06:06
comments 1

Az Amazonas esőerdőit is figyelő brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) hivatalos adatai szerint csupán egy év alatt 22 százalékkal nőtt az erdőirtás mértéke - írja a BBC.

Brazília az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgow-ban rendezett 26. ülésén (COP26) azt ígérte, megállítja és visszafordítja az erdőirtást 2030-ig. Amazónia területén nagyjából hárommillió állat- és növényfaj él, valamint egymillió őslakos.

Antonio Enésio Tenharin őslakos vezető az Amazonas-medencében lévő Manicoré régióban, ahol a tharin törzs élt, míg földrablók fel nem égették a helyi erdőket
photo_camera Antonio Enésio Tenharin őslakos vezető az Amazonas-medencében lévő Manicoré régióban, ahol a tharin törzs élt, míg földrablók fel nem égették a helyi erdőket Fotó: GABRIELA BILO/Agência Estado

Jair Bolsonaro elnök 2019-es hivatalba lépése óta felgyorsult az erdőirtás mértéke. A legfrissebb adatok szerint több mint 13 ezer négyzetkilométernyi területen irtották ki az esőerdőt a 2020-21-es időszakban, ez a legmagasabb szám 2006 óta. Joaquim Leite környezetvédelmi miniszter szerint az adatok „kihívást” jelentenek, és azt mondta, erőteljesebben kell fellépni az ilyen bűntények ellen. Hozzátette, hogy az adatok nem kimondottan az elmúlt hónapokban tapasztalható helyzetet tükrözik.

Bolsonaro korábban azzal támadta az INPE-t, hogy rosszhírét keltik Brazíliának, a héten Dubajban pedig arról panaszkodott, hogy az országot az erdőirtás miatt érő vádak méltánytalanok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.