Az elmúlt 15 év legrosszabb erdőirtási csúcsát állították be az Amazonas-medencében

2021 november 19., péntek 6:06
1

Az Amazonas esőerdőit is figyelő brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) hivatalos adatai szerint csupán egy év alatt 22 százalékkal nőtt az erdőirtás mértéke - írja a BBC.

Brazília az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgow-ban rendezett 26. ülésén (COP26) azt ígérte, megállítja és visszafordítja az erdőirtást 2030-ig. Amazónia területén nagyjából hárommillió állat- és növényfaj él, valamint egymillió őslakos.

Antonio Enésio Tenharin őslakos vezető az Amazonas-medencében lévő Manicoré régióban, ahol a tharin törzs élt, míg földrablók fel nem égették a helyi erdőket Fotó: GABRIELA BILO/Agência Estado

Jair Bolsonaro elnök 2019-es hivatalba lépése óta felgyorsult az erdőirtás mértéke. A legfrissebb adatok szerint több mint 13 ezer négyzetkilométernyi területen irtották ki az esőerdőt a 2020-21-es időszakban, ez a legmagasabb szám 2006 óta. Joaquim Leite környezetvédelmi miniszter szerint az adatok „kihívást” jelentenek, és azt mondta, erőteljesebben kell fellépni az ilyen bűntények ellen. Hozzátette, hogy az adatok nem kimondottan az elmúlt hónapokban tapasztalható helyzetet tükrözik.

Bolsonaro korábban azzal támadta az INPE-t, hogy rosszhírét keltik Brazíliának, a héten Dubajban pedig arról panaszkodott, hogy az országot az erdőirtás miatt érő vádak méltánytalanok.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt