Jönnek az új EU-s ajánlások, az oltatlanokra és az orosz vagy kínai vakcinával oltott utazókra karantén várhat

eu
2021 november 24., 14:13

Csütörtökön az Európai Bizottság új utazási ajánlásokat jelent be – írja a HVG, miután az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) igazgatója, Andrea Ammon közleményt adott ki arról, hogy a közelmúltbeli modellek alapján a koronavírus delta variánsa miatt nagyon sok lesz a beteg az EU-ban decemberben és januárban, hacsak nem hoznak már most szigorításokat az átoltottság növelése mellett.

A lap azt írja, a kiszivárgott részletek szerint az oltottakra vagy frissen teszteltekre vonatkozva nem lesz változás az új rendszerben, de akinek nincs digitális védettségi igazolványa, karanténra kényszerülhet.

Azt írják, az európai országok többségében az orosz vagy a kínai oltás is egy kategóriába esik az oltatlansággal.

A larnacai reptér Cipruson májusban
photo_camera A larnacai reptér Cipruson májusban Illusztráció: Nicolas Economou/NurPhoto via AFP

A brüsszeli ajánlások szerint az EU-s tagországoknak már nem attól függően kell előírniuk karantént, hogy honnan érkezik az utas, hanem attól, hogy rendelkezik-e érvényes digitális igazolvánnyal. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.