Kocsival üldözőbe vettek egy futó férfit, lelőtték, majd egy fajvédő törvényre hivatkoztak, végül önvédelemre

bűnügy
2021 november 24., 12:04

Kyle Rittenhouse ügye után egy másik tárgyalásra figyel egész Amerika: most került bíróság elé az a három fehér férfi, akit egy fekete fiatal, Ahmaud Arbery meggyilkolásával vádolnak.

A 25 éves Ahmaudot 2020. február 13-án, vasárnap, futás közben ölték meg Georgia állam egyik kisvárosában. Travis McMichael és az apja, Gregory McMichael azért eredtek a pickupjukkal Arbery nyomába, mert szerintük hasonlított egy férfira, aki betöréseket követett el a környéken.

Állításuk szerint polgári letartóztatás alá akarták helyezni a férfit - egy állampolgár letartóztathat egy másikat, ha azt gondolja róla, hogy valamilyen bűnt követett el. A jogintézményt azóta az ügy hatására az államban eltörölték. A törvény 1863-ban, az amerikai polgárháború idejében született, szökött rabszolgák elfogására, később pedig a feketék lincselésére adott jogi legitimitást.

Először nagyjából csak annyit lehetett tudni, amennyit Gregory a rendőröknek elmondott: a fia és Arbery dulakodni kezdtek a Travisnél levő fegyverért, ami közben elsült, Arbery meghalt.

A McMichaelek hónapokig semmilyen következménnyel nem néztek szembe a tettükért. Az első kirendelt ügyészről kiderült, hogy együtt dolgozott Gregoryval, ezért a felmentését kérte. A második ügyész úgy vélte, hogy a két férfi jogszerűen cselekedett, de később ő is felmentést kért, miután kiderült, hogy ő is ismeri Gregoryt. Két és fél hónappal a gyilkosság után tartóztatták le őket, amikor előkerült egy videófelvétel az eseményekről, az ügyet pedig a georgiai nyomozóhivatal vette át a harmadik ügyésztől.

Travis McMichael és Ahmaud Arbery dulakodása. A fegyvertelen fekete futót február 23-án lőtte agyon egy exrendőr és fia a georgiai Brunswickben.
photo_camera Travis McMichael és Ahmaud Arbery dulakodása. Fotó: Screenshot - Shaun King / Twitter

Az autóból készített telefonos felvételt a két McMichael egyik szomszédja, William “Roddie” Bryan csinálta. A felvétel elején Arberyt látjuk, ahogy egy aszfaltúton futva egy fehér pickup, McMichaelék kocsija felé közelít, amit a padka felől, jobbról próbál kikerülni. A kamera képe ekkor elfordul, így nem látni egészen pontosan, hogy mi történik. Lövés dördül, utána az látszik, hogy Arbery és Travis McMichael dulakodnak, a megtámadott futó megpróbálja kicsavarni a fiatalabbik McMichael kezéből a sörétes puskát. Az idősebb McMichael közben a pickup platóján áll, kezében egy .357-es Magnum revolverrel. Még két lövés hallatszik, ami után Arbery holtan esik össze. A két McMichael mellett a felvételt készítő Bryannek is bíróság elé kellett állnia Arbery meggyilkolása miatt.

A három férfi a konfrontáció előtt öt percig üldözte Arberyt két autóval. A védőik a bíróságon arra hivatkoztak, hogy Ahmaud korábban többször feltűnt egy közeli, építés alatt álló ház biztonsági kameráinak felvételén, de ezeken a videókon csak sétálgat az épületben, és a rendőrség szerint semmit sem loptak el a telekről.

Travis McMichael a bíróságon.
photo_camera Travis McMichael a bíróságon. Fotó: POOL/Getty Images via AFP

A védelem azzal érvel, hogy McMichaeléknek joguk volt polgári letartóztatás alá vonni a férfit, Travis pedig önvédelemből ölt, az ügyészek szerint viszont egy sor alaptalan feltételezés miatt támadták meg Arberyt, akinek annyi volt a bűne, hogy fekete férfiként az utcán futott.

A tárgyalás során több olyan dolog is történt, ami az Arbery mellett kiálló közösség szerint súlyosan részrehajló és rasszista.

Az esküdtszék tagjainak kiválasztásakor a védőügyvédek egy híján az összes fekete esküdtet kiejtették, így 11 fehér és egy fekete tagja lett a testületnek, ami egyáltalán nincs arányban Glynn megye lakosságának összetételével.

Bryan védője pedig azt kérte a bíróságtól, hogy küldjék ki a tárgyalóteremből a fekete lelkészeket, akik azért voltak ott, hogy Arbery családját támogassák, az ügyvéd szerint ugyanis ezzel próbálták meg befolyásolni az esküdteket. Válaszul több száz fekete lelkész gyűlt össze a bíróság épülete előtt, hogy közösen imádkozzanak.

Gregory McMichael a bíróságon.
photo_camera Gregory McMichael a bíróságon. Fotó: POOL/Getty Images via AFP

A tárgyalás alatt az is kiderült, hogy Arbery meggyilkolása után Greg McMichael többször elmondta a rendőrségnek, hogy Ahmaud biztosan elkövetett valamit, de bizonyítéka semmire sem volt.

“Csak azt mondom, hogy lehet, hogy érdemes lenne bekopogniuk néhány ajtón errefelé, mert ez a férfi biztosan csinált valamit, mert éppen menekült. Nem tudom, talán bement valakinek a házába” - mondta akkor a férfi a kiérkező rendőröknek. Úgy fogalmazott, hogy a fiával Ahmaudot “csapdába ejtették, mint egy patkányt”, és az egyik rendőr testkamerás felvételén az is elhangzik Greg szájából, hogy “én magam is lelőttem volna, annyira erőszakosan…” - a mondatot nem fejezte be, mert a nyomozórendőrök félbeszakították.

Könnyű látni az ügy szimbolikus jelentőségét: néhány fehér férfi önjelölt igazságosztóként üldözőbe vett és megölt egy fekete férfit, mert úgy gondolták, hogy veszélyt jelent rájuk, és a tetteiket egy olyan törvénnyel indokolják, amit annak idején feketék meglincselésére használtak.

Tüntetők a bíróságnál.
photo_camera Tüntetők a bíróságnál. Fotó: SEAN RAYFORD/Getty Images via AFP

Sok fekete amerikai érzi úgy, hogy az országban annyira különböző bánásmódban részesülnek az igazságszolgáltatás előtt, hogy gyakorlatilag két igazságügyi rendszer működik: egy a fehéreknek és egy a feketéknek. Ezt igazolta számukra a Rittenhouse-ügy is: a fiatal fehér fiú egy zavargásokba fulladt tüntetésen két embert ölt meg, és egyet megsebesített, állítása szerint önvédelemből. A bíróság minden vádpont alól felmentette. Az aktivisták szerint látványos, mennyire másképpen kezelte a rendőrség Rittenhouse-t, mint Jacob Blake-et, azt a fekete férfit, akit egy rendőr hétszer lőtt hátba, mikor egy intézkedés alatt Blake a kocsijába hajolt. Az ő esete miatt indultak azok a tüntetések, amiknek egyikén Rittenhouse három embert lőtt le.

Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy milyen ítélet születik Ahmaud Arbery meggyilkolásának ügyében, jóváhagyja-e a bíróság, hogy fehér emberek a félelmeikre hivatkozva támadjanak meg ártatlan feketéket.

A záróbeszédekben Greg McMichael védője, Laura Hogue igyekezett Arberyt fenyegető karakterként leírni, akitől joggal tartottak a McMichaelek. Szerinte Ahmaud korábban “gyönyörű, széles mosolyú tinédzser” volt, akinek “félrecsúszott az élete”, és olyan férfivá vált, aki “kiszámíthatatlanul viselkedik, amikor közelítenek hozzá, és szörnyű, váratlan, logikátlan döntéseket hoz”. Houge szerint Arbery saját döntéseinek köszönhette a halálát, amiért nem állt meg, amikor Travis a kocsijával először mellé gurult, és felszólította őt, hogy várja meg velük a rendőrséget, és mondja el nekik, hogy mit keresett ott. Hogue egészen ilyen mondatokig ment el:

“Ahmaud Arberyből áldozatot csinálni azok után a döntések után, amiket meghozott, nem fedi annak a valóságát, hogy Ahmaud mit keresett Satilla Shoresban a zöld shortjában, zokni nélkül, ami eltakarhatta volna a hosszú, koszos lábkörmeit.”

Travis McMichael védője, Jason Sheffield azzal érvelt, hogy védencének “kötelessége és felelőssége volt” a családja és a város lakói felé, akik aggódtak a környéken bejelentett rablások és “gyanús emberek” miatt.

Az ügyész, Linda Dunikoski szerint viszont a fiatalabbik McMichael védelmében felhozott érveket csak a tárgyalásra találták ki, mert a helyszínen Travis egy szót sem ejtett a rendőrségnek a polgári letartóztatásról.

“Ki vitte oda a vadászpuskát? Ki vette elő a vadászpuskát az autóból? Ki szegezte a másikra a vadászpuskát? Arbery futott - előlük futott, öt percen keresztül.”

Linda Dunikoski ügyész.
photo_camera Linda Dunikoski ügyész. Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Az ügyész szerint a vádlottak feltételezések sorozata miatt vették üldözőbe Arberyt, és tetteiket nem mentheti fel a polgári letartóztatás - akkor még érvényben levő - törvénye, mert semmilyen okuk nem volt Arbery feltartóztatására. Önvédelemre pedig nem hivatkozhatnak egy olyan helyzetben, amikor ők támadtak, és késztették védekezésre a másik felet.

“Két kisteherautó. Két puska. Arbery? Semmi sem volt a zsebében. Se egy telefon. Se egy puska. Még csak egy személyi se. Azt akarják elhitetni önökkel, hogy veszélyt jelentett rájuk” - szólt az esküdtekhez.

A három férfi ügyében ma dönthet a bíróság. Az USA igazságügyi minisztériuma is eljárást indított ellenük gyűlölet-bűncselekmény elkövetése miatt, jövő évben kell bíróság elé állniuk.

(Források: Guardian, AP, Vice, NYT, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.