Németország azt kéri az Egyesült Államok kongresszusától, hogy ne szankcionálják az Északi Áramlat 2-t

gazdaság
2021 november 28., 17:07

A német kormány azt kérte az Egyesült Államok kongresszusának tagjaitól, hogy ne szankcionálják az Északi Áramlat 2 földgázvezetéket, mert az „gyengítené” az Egyesült Államok hitelességét, és „végső soron károsítaná a transzatlanti egységet” – írja az Axios.

Az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat 2 építése szeptemberben befejeződött, ám az üzembe helyezését megelőző hatósági eljárást november 16-án felfüggesztették Németországban.

Angela Merkel korábban azt mondta, Németország támogatja, hogy újabb szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, ha az megpróbálja „fegyverként használni” Ukrajna ellen a vezetéket.

Az Axios azt írja, hogy egy titkosnak minősített november 19-ei dokumentum szerint Németország probléma esetén „határozott, nyilvános üzenetekben” ítélné el Oroszország viselkedését, és felülvizsgálná a későbbi orosz fosszilis tüzelőanyag-projektek lehetséges korlátozását – leszámítva az új gázvezetéket.

A dokumentum szerint Németország uniós szinten „aktívan részt vesz a további korlátozó intézkedések lehetőségeinek meghatározására irányuló folyamatban”, de ezt bővebben nem részletezték. Az is szerepel a szövegben, hogy az Északi Áramlat 2 jelenleg „nem jelent fenyegetést Ukrajnára, amíg az észszerű gázszállítás biztosított”, emellett a vezetékkel szembeni esetleges szankciókat „Putyin győzelmének” nevezi, mert az megosztja a nyugati szövetségeseket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.