Megépült az Északi Áramlat-2

energia
2021 szeptember 10., 08:27
comments 1

Befejeződött az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték építése - közölte pénteken a Gazprom. Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke bejelentette, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezeték moszkvai idő szerint reggel 8 óra 45 perckor teljesen elkészült.

A sokat vitatott építkezés 2018-ban kezdődött, hogy ezen keresztül érkezzen az orosz földgáz Németországba, de az amerikaiak hevesen ellenezték. 2019-ben Trump elnöksége alatt törvény született arról, hogy szankciókat vethetnek ki az építkezésben résztvevő európai cégekkel szemben, ami lassította a beruházást. De az Európai Parlament is leállíttatta volna az építkezést Navalnij megmérgezése miatt. Végül az amerikai szankciókat idén júniusban oldották fel. Angela Merkel azt ígérte, hogy újabb szankciókat is támogatna Oroszország ellen, ha Ukrajna ellen használnák az Északi Áramlat 2-t.

A projektet irányító Nord Stream 2 AG hétfőn közölte, hogy befejeződött az Északi Áramlat-2 második vezetékének tengeri lefektetése, és csak a cső dániai és németországi szakaszának összekapcsolása van hátra. A vállalat úgy tervezi, hogy a létesítményt 2021 végéig fogják üzembe helyezni. Akkor az amerikai külügyminisztérium elismerte, hogy továbbra is határozottan ellenzik a vezeték megépítését, de sokat már nem lehet tenni ellene, mert az lényegében már elkészült. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.