Az EP-küldöttség szerint Magyarországon „a helyzet 2018 óta nem javult, inkább romlott”

2021 november 29., hétfő 9:16
7

Az EP küldöttség őszi, magyarországi látogatásáról készült jelentés szerint Magyarországon „a helyzet 2018 óta nem javult, inkább romlott”, és „továbbra is komoly aggodalmak merülnek fel az igazságszolgáltatás függetlenségét és a médiaszabadságot fenyegető veszélyek miatt” – írja a Népszava.

A lap szerint a tényfeltáró delegáció összefoglalójában az is szerepel, hogy „úgy tűnik, a széles körben elterjedt korrupció párhuzamos állam kialakulásához vezetett, ami független igazságszolgáltatási rendszer hiányában szinte lehetetlenné teszi a fellépést”. De szó esik benne a Pegasus-ügyről is, ami „rávilágított, hogy aktivistákat, újságírókat és ügyvédeket fokozott állami megfigyelés alá vontak”.

A Népszava azt írja, a jelentés szerint az idelátogató EP-képviselőktől többen is számon kérték, hogy milyen felhatalmazás alapján tárgyalnak Magyarországon, amikor a Sargentini-jelentés által elindított jogállamisági eljárás kikerült az Európai Parlament ellenőrzése alól, és három éve a kormányok képviselőiből álló tanács napirendjén van.

A magyarországi látogatásról szóló beszámolót várhatóan hétfőn mutatják be a képviselő-testület állampolgári jogi szakbizottságában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt