Ha nincs zárás, nincs gond? - Meglett az eredménye, hogy az Orbán-kormány az osztogatást választotta a járvány elleni védekezés helyett

vélemény
2021 december 01., 15:47
comments 11

Nagyon úgy tűnik, hogy ismét bebizonyosodott: nem lehet úgy eredményesen védekezni a koronavírus ellen, hogy közben a gazdasági nyitottság megmarad. Szerdai adat, hogy Magyarország ismét az első helyen áll a világon a lakosságarányos Covid-halálozásban. Mi is megírtuk, hogy az operatív törzs jelentései alapján most novemberben 3 832 áldozata volt a koronavírus-járványnak. Ennél csak tavasszal, az eddigi legpusztítóbb harmadik hullám csúcsán és tavaly decemberben volt magasabb a halálesetek száma.

Az Orbán-kormány ez idáig úgy próbálta legyőzni a koronavírus-járványt, hogy közben a gazdaság is működjön. Pedig előbb-utóbb mindig bebizonyosodik, hogy a kettő együtt nem megy. Választani kell, hogy melyik a fontosabb. A kormány számára persze az a legrosszabb forgatókönyv, hogy a gazdaság is leáll, ellenben a járványt sem sikerül megfékezni. Ez kettős kudarc lenne.

Az oltásoktól viszont megnyugodott a kormány, azt hitték, hogy ezzel végső csapást mértek a vírusra, így egyértelműen a gazdasági kérdések kerültek a fókuszba. Novemberben három kulcsmondat maradt meg bennem, kettő Orbán Viktor kormányfőtől, egy pedig Gulyás Gergely minisztertől származik.

Orbán Viktor, november 14.: "Az elmúlt hónapokban is addig fúrtunk-faragtunk, húztunk-vontuk, osztottunk-szoroztunk, hogy végül pandémia ide, járvány oda, mégiscsak újra begyújtottuk a motorokat, és zakatol a gazdaság".

Orbán Viktor, november 19.: Én azt mondtam, hogyha 5,5 százalékos növekedésnél kijönnek a számok, vagyis vissza tudjuk adni a családosoknak a befizetett jövedelemadójukat, akkor 5,5 százalékban határozzuk meg azt a növekedési mértéket, amely elérésekor ezt vállaljuk.

Gulyás Gergely, november 18-án a járványról: a kormány sok, igencsak eltérő elemzésből dolgozott, de ami végül megtörtént, az "a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv".

Tehát begyújtották a motorokat, zakatol a gazdaság, cél az 5,5 százalékos GDP-növekedés, mert akkor a gyereket nevelő szülőknek 2022 elején vissza tudják adni a befizetett jövedelemadót. Ez a kormány egyik legnagyobb választási ígérete. De közben az átoltottság megrekedt 6 millió ember környékén, és a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv következett be járvány-ügyben.

Nyilván ilyen helyzetben azonnal zárni kellene, de akkor oda a gazdasági növekedés, nem lehet osztogatni, vissza kellene vonni a családosoknak már belengetett pénzt. Ráadásul újra mentőcsomagokat kellene kidolgozni, megint megugrana a munkanélküliség, megint kiderülne, hogy igazából gyenge a szociális háló, a családosok nem pénzt kapnának, hanem a távoktatás millió problémáját. Most az államadósság és a költségvetési hiány az egekben van, de legalább a GDP 6 százalékos növekedésével büszkélkedhet a kormány. A zárással az adósság megmaradna, ellenben a növekedés is mehetne a kukába. Kinek hiányzik ez?

Így Ausztriával, Csehországgal, Németországgal, Szlovákiával szemben nálunk nincs zárás. Ha pedig nincs zárás, akkor látszólag nincs gond, nem kell igazságtalan és szerény mentőcsomagokkal bíbelődni. Csupa népszerűtlen döntést kellene meghozni néhány hónappal a választás előtt. Orbán számít az oltatlanok szavazatára is. A frissen elbocsátottak százezrei aligha voksolnának Orbánra, a kijárási tilalommal vagy számos egyéb korlátozással sújtott oltatlanok pedig pláne nem.

Ennek pedig egyenes következménye, hogy Magyarország ismét az első helyen áll a világon a lakosságarányos Covid-halálozásban. A kettős kudarc elkerülése a cél. A koronavírussal szembeni küzdelemben nehezen takargatható már a teljes kudarc, ezért maradt a zakatoló gazdaságba vetett hit. Bármi áron.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.