Átengedte a Kúria a Fudanról szóló népszavazást

POLITIKA
2021 december 08., 17:40
comments 1

A Kúria szerdán hitelesítette a Fudan egyetemrről és a 270 napos álláskeresési járadékról szóló népszavazási kezdeményezéseket, amiket még Karácsony Gergely főpolgármester adott be júliusban. Karácsony akkor benyújtott 5 kérdése közül augusztus végén kettőt engedett át a Nemzeti Választási Bizottság.

Az egyik így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Ezt azonban a kérdés költségvetési vonatkozásaira, illetve egyértelműség hiányára hivatkozva megtámadták, így került az ügy a Kúria elé. A Kúria szerdai határozatában a kérelmeket elutasította és a Nemzeti Választási Bizottság döntését helybenhagyta.

Karácsony Gergely másik kérdése így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Ezt a kérdést szeptemberben támadta meg Volner János független képviselő, aki minden fontos ügyben a kormánypártokkal szokott szavazni. Beadványában a kérdés egyértelműségének hiányára, illetve nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséggel való összefüggésére hivatkozott, a Kúria azonban ezeket a kérelmeket is elutasította és a Nemzeti Választási Bizottságnak ezt a határozatát is helybenhagyta.

Áprilisban szivárgott ki az a tervezet, amiben a kormány 540 milliárdosra becsült a kínai egyetem megépítésének költségeit. Mindez jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne.

Karácsony Gergely a szerdai döntés után azt írta, „a napokban elkezdődhet az aláírásgyűjtés azért, hogy az országgyűlési választásokkal egyidőben a nép dönthessen a Diákváros megépüléséről és az álláskeresési járadék időszakának meghosszabbításáról”. Hozzátette, hogy egy-két napon belül átveszik az íveket, és még az idén összegyűjtenek 200 ezer aláírást. „A népszavazás intézménye nem arra való, hogy Orbán Viktor kamu-kérdésekkel uszítsa egymásnak az embereket, a nép szava nem az ő szava. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy az ellenzék ismét ott legyen az utcákon, és közösen, akár az előválasztás idején megmutassa erejét. Embert próbáló feladat lesz még idén összegyűjteni ezeket az aláírásokat, de nem lehetetlen” - írta Karácsony.

Egyébként a főpolgármester egy hete beszélt arról, hogy mégsem vétózza meg Budapest a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését, mert szerinte teljesült az a két feltétel, amihez a vétót kötötte. Vagyis megkapta a főváros a beígért egészségügy fejlesztés pénzügyi támogatását, és nem történt meg a Fudan Egyetemet működtető alapítvány részére a vagyonátruházás. Úgy gondolja, hogy a kormány és a kínaiak már régen elengedték a Fudan-történetet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.