Átengedte a Kúria a Fudanról szóló népszavazást

POLITIKA
2021 december 8., 17:40
comments 1

A Kúria szerdán hitelesítette a Fudan egyetemrről és a 270 napos álláskeresési járadékról szóló népszavazási kezdeményezéseket, amiket még Karácsony Gergely főpolgármester adott be júliusban. Karácsony akkor benyújtott 5 kérdése közül augusztus végén kettőt engedett át a Nemzeti Választási Bizottság.

Az egyik így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Ezt azonban a kérdés költségvetési vonatkozásaira, illetve egyértelműség hiányára hivatkozva megtámadták, így került az ügy a Kúria elé. A Kúria szerdai határozatában a kérelmeket elutasította és a Nemzeti Választási Bizottság döntését helybenhagyta.

Karácsony Gergely másik kérdése így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Ezt a kérdést szeptemberben támadta meg Volner János független képviselő, aki minden fontos ügyben a kormánypártokkal szokott szavazni. Beadványában a kérdés egyértelműségének hiányára, illetve nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséggel való összefüggésére hivatkozott, a Kúria azonban ezeket a kérelmeket is elutasította és a Nemzeti Választási Bizottságnak ezt a határozatát is helybenhagyta.

Áprilisban szivárgott ki az a tervezet, amiben a kormány 540 milliárdosra becsült a kínai egyetem megépítésének költségeit. Mindez jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne.

Karácsony Gergely a szerdai döntés után azt írta, „a napokban elkezdődhet az aláírásgyűjtés azért, hogy az országgyűlési választásokkal egyidőben a nép dönthessen a Diákváros megépüléséről és az álláskeresési járadék időszakának meghosszabbításáról”. Hozzátette, hogy egy-két napon belül átveszik az íveket, és még az idén összegyűjtenek 200 ezer aláírást. „A népszavazás intézménye nem arra való, hogy Orbán Viktor kamu-kérdésekkel uszítsa egymásnak az embereket, a nép szava nem az ő szava. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy az ellenzék ismét ott legyen az utcákon, és közösen, akár az előválasztás idején megmutassa erejét. Embert próbáló feladat lesz még idén összegyűjteni ezeket az aláírásokat, de nem lehetetlen” - írta Karácsony.

Egyébként a főpolgármester egy hete beszélt arról, hogy mégsem vétózza meg Budapest a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését, mert szerinte teljesült az a két feltétel, amihez a vétót kötötte. Vagyis megkapta a főváros a beígért egészségügy fejlesztés pénzügyi támogatását, és nem történt meg a Fudan Egyetemet működtető alapítvány részére a vagyonátruházás. Úgy gondolja, hogy a kormány és a kínaiak már régen elengedték a Fudan-történetet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt