Biden kizárta, hogy amerikai csapatokat telepítsenek Ukrajnába

2021 december 8., szerda 20:42

Nem szerepel a lehetőségek között az, hogy az Egyesült Államok csapatokat telepítsen Ukrajnába elrettentésként egy esetleges orosz invázió ellen - jelentette ki szerdán Joe Biden amerikai elnök. Biden egyben reményét fejezte ki, hogy péntekig sikerül megállapodni egy találkozóról Oroszország és az Egyesült Államok, illetve más NATO-tagországok képviselői között.

Az amerikai elnök elképzelései szerint több magas szintű megbeszélést tartanának Oroszországgal és az Egyesült Államok legalább négy fő észak-atlanti szövetségesével, "megvitatva nagy vonalakban Moszkva NATO-val kapcsolatos aggodalmait", illetve azt, hogy hogyan lehetne csökkenteni a feszültségeket a "keleti front" mentén.

A Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján Biden elmondta, hogy világossá tette orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak keddi, csaknem kétórás telefonbeszélgetésük alkalmával, hogy

addig soha nem látott gazdasági szankciókkal járna, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. Biden bízik abban, hogy Putyin vette az üzenetet.Biden világossá tette, hogy az Egyesült Államok segíteni fog Ukrajnának védelmi képességei fejlesztésében. Emlékeztetett viszont arra is, hogy bár Washingtonnak erkölcsi és jogi kötelessége megvédeni NATO-szövetségeseit, ez a kötelezettsége nem terjed ki Ukrajnára.

Biden és Putyin videókonferenciája. Fotó: HANDOUT/AFP

"Mindez nagyban függene a többi NATO-tagállam hajlandóságától. De az a felvetés, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan használjon erőt az Ukrajnát megtámadó Oroszországgal szemben, (...) nincs a pakliban" - válaszolt Biden egy azt firtató újságírói kérdésre, hogy Washington bevetné-e csapatait egy esetleges orosz invázió megfékezésére. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt