Az ellenzéki pártok szerint szégyen, hogy Magyarország ma páriának számít a Joe Biden által összehívott demokráciacsúcson

külföld
2021 december 09., 16:54
comments 3

Joe Biden amerikai elnök megtartotta nyitóelőadását a „Találkozó a demokráciáért” nevű online világkonferencián. Úgy látja, a demokrácia ma „jelentős és nyugtalanító” kihívásokkal szembesül a világban, amely azonban képes a megújulásra és saját hibáinak kijavítására.

Az elnök arról beszélt, hogy ebben a demokráciák számára kritikus pillanatban az országok vezetőinek össze kell fogniuk, és meg kell duplázniuk az erőfeszítéseiket a demokráciák megerősítésére. „Ez sürgős ügy. Az általunk látott adatok nagyrészt rossz irányba mutatnak” - mondta. Biden szerint az autokrata vezetők azzal igazolják elnyomó intézkedéseiket, hogy azok révén hatékonyabban lehet szembeszállni a mai kor kihívásaival. Elismerte, hogy az Egyesült Államoknak is folyamatosan küzdenie kell azért, hogy mindig szem előtt tartsa a demokratikus eszményeket.

photo_camera Joe Biden beszédet intéz több mint 100 ország képviselőihez a demokráciacsúcs kezdetén. Magyarország nem volt köztük. Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Elmondta azt is, hogy a demokráciát támogató nemzetközi közösségnek ki kell állnia azon értékek mellett, amelyek összekötik a tagjait, azaz a jogállamiság, a szólásszabadság, a gyülekezési szabadság, a sajtószabadság és a vallásszabadság mellett. Ez az a konferencia, amire Orbán Viktort nem hívták meg, ezért a magyar kormány megakadályozta, hogy az EU hivatalosan részt vehessen az eseményen.

A csúcstalálkozó alkalmából a magyar ellenzéki pártok közös sajtóközleményt adtak ki, melyben azt írják: üdvözlik az amerikai elnök által életre hívott demokrácia csúcstalálkozót és szégyenletesnek tartják, hogy Magyarország ezen azért nem vehet részt, mert a nemzetközi közösség nem partnert, hanem a demokráciát fenyegető veszélyt lát az Orbán-kormányban.Véleményük szerint a felelősséget azért, hogy hazánkat nem hívták meg a csúcsra, a jogállami normákat és a demokratikus elveket szisztematikusan megsértő Orbán-kormány viseli. Az ellenzéki pártok úgy látják, a világ demokráciainak és minden demokratának az a dolga, hogy felvegye a kesztyűt, kiálljon a történelem során a legjobbnak bizonyult politikai rendszer, a demokrácia megőrzése és terjesztése mellett. Emellett elutasítják azt is, hogy a liberális demokrácia modellje túlhaladott lenne. (AP, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.