Gyanús, hogy eladná az állam a Rábát és a HungaroControlt

gazdaság
2021 december 09., 10:15
comments 12

A Törvényalkotási Bizottság csütörtök délutáni ülésén tárgyalja többek között a nemzeti vagyonról szóló törvény módosítását. Ehhez érkezett értesülésünk szerint egy igen érdekes beadvány, amit a bizottság fideszes és kereszténydemokrata képviselői közösen jegyeznek, ám cikkünk megjelenéséig még nem töltöttek fel a parlament honlapjára.

A módosításokat hosszan soroló szöveg legizgalmasabb része arról szól, hogy a kormánypárti képviselők kivennének öt céget azok közül, amelyek eladását jelenleg törvény tiltja. A törvény mostani állása szerint ezek a cégek "nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonban tartandó állami tulajdonban álló társaságok".

E cégek a következők:

  • HM Armcom Zrt.

A cég jelenleg 100 százalékban állami tulajdonban van, elsősorban a honvédségnek nyújt híradós szolgáltatásokat, de foglalkozik kutatás-fejlesztéssel is.

  • HM Currus Zrt.

Szintén 100 százalékban állami tulajdonban van, elsősorban haditechnikai eszközök karbantartásával, felújításával foglalkozik.

  • HM Arzenál Zrt.

Ez is teljesen állami tulajdonban van, és elsősorban a légvédelmi eszközök javításával foglalkozik.

  • HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.

Szintén teljesen állami vállalat, a magyar és a koszovói légtér forgalmát irányítja. Utóbbit a NATO felkérésére teszi.

  • RÁBA Járműipari Holding Nyrt.

Itt csak 50% + 1 szavazat az állam részesedése, a legnagyobb hazai kézben lévő járműipari vállalat. 2011-ig csak 16 százaléka volt az államé, akkoriban az Orbán-kormány vásárolta meg a többi részvényt, azzal a kormányszóvivői magyarázattal, hogy "a Kormány lezártnak tekinti a tömeges privatizáció időszakát, felelősen kívánja kezelni a nemzeti vagyont, és gyarapítani fogja azt".

Amennyiben ezek a cégek kikerülnek a nemzeti vagyonról szóló törvény hatálya alól - márpedig ha a kormánypárti képviselők ezt akarják, akkor így is lesz -, elvben eladhatóvá válnak.

A beadvány indoklása szerint a "védelmi ipari beszerzés központosítása érdekében szükséges egységes tulajdonosi struktúra kialakításához szükséges technikai módosítás" az oka, hogy leveszik ezeket az eladhatatlan cégek listájáról.

A Rába és a HungaroControl azonban kilóg ebből a sorból, és rájuk az indoklás még utalásszerűen sem tér ki. Bár mindkettőnek van valamennyi kötődése a honvédséghez, hiszen előbbi katonai járműveket is gyárt, az utóbbi pedig a légierőnek is nyújt szolgáltatást, de ezek a másik hárommal szemben nem a hadsereghez szorosan kötődő vállalatok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt