Megkérdeztük Orbántól, hogy miért nem jött be a legendás jóslata a magyar fociakadémiákról

2021 december 22., szerda 12:36
9

Van az úgy, hogy valaki mond egy nagyon nagyot, a megvalósulását kitolja a távoli jövőbe, a tervre elköltenek több tízmilliárd közforintot, aztán mindenki elfelejti, hogy volt egy cél és hozzá egy dátum is, és csak öntik tovább a közpénzt a szépen kialakított, feltűnően rossz hatékonyságú rendszerbe.

Orbán Viktor 2007-ben Felcsúton avatta fel az utánpótlásnevelő-központot, ami akkor vette fel hivatalosan Puskás Ferenc nevét. (Puskás fél évvel korábban hunyt el.) Ott pedig ígért egy nagyot, jóslata szerint feltámad a magyar futball, 7-8 éven belül elárasztják a magyar fociakadémiákon kinevelt játékosok a világ legjobb bajnokságait. 14 év telt el azóta.

Nemhogy ötven, de 5 magyar fociakadémián kinevelt játékos sincs európai topbajnokságban. Gulácsi Péter és Sallai Roland ilyen, Szoboszlai Dominik már nem igazán, ő az apja által alapított fehérvári Főnix Gold FC utánpótlásműhelyben nevelkedett, egy idényt játszott csak az MTK-ban, majd 16 évesen Salzburgba szerződött.

„Lassabban haladunk” - mondta Orbán.

Az mindenesetre biztató, hogy Orbán szerint nem az eddiginél is több pénz kell, vagy hát valami ilyesmi: „a fejlődésnek nem pénzügyi, hanem minőségi korlátai vannak”. Eszerint vagy a szakértelem vagy a tehetség hiányozhat, vagy mindkettő.

Orbán fociszenvedélyéről és az abból levezethető politikai gondolkodásáról Rényi kollégánk írt remek könyvet.

A csütörtöki kormányinfón Orbánt kérdeztük a járványról és a várható omikron hullámról is, arról ebben a cikkben írtunk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt