Sorra tüntetik el a hongkongi egyetemekről a Tienanmen téri vérengzés emlékműveit

külföld
2021 december 24., 12:20
comments 4

Mióta szerda este eltávolították Hongkongi Egyetemről a Tienanmen téri vérengzésnek emléket állító Szégyen Oszlopát, már két további intézményből is elvitték az emlékműveket. A Hongkongi Kínai Egyetemről (CUHK) a Demokrácia istennője szobrot tüntették el, a Lingnan Egyetemről pedig egy domborművet. Ezek a lépések is jelzik, hogyan szűkül a városállam önállósága.

A Demokrácia istennője nevű szobor
photo_camera A Demokrácia istennője nevű szobor Fotó: YAN ZHAO/AFP

A CUHK hivatalosan csak annyit közölt, hogy az engedély nélküli szobrot távolították el. Az emlékmű annak a szobornak volt a másolata, amit 1989-ben állítottak fel a demokráciáért tüntető diákok a Tienanmen téren a mészárlás előtt. Az egyetem vezetése szerint a szobor sosem kapott engedélyt, és egyetlen szervezet sem vállalta a fenntartását. A Lingnan Egyetem pedig azzal indokolta a tömegmészárlást ábrázoló dombormű eltávolítását, hogy az jogi és biztonsági kockázatokat hordozott.

Hongkongban sokáig lehetett beszélni az 1989-es eseményekről, de 2020-ban, 30 év után először, a koronavírus-járványra hivatkozva betiltották a virrasztást. A tiltás ellenére több tízezren jelentek meg mégis a megemlékezésen, a Victoria par köré állított kordonokat pedig ledöntötték. A virrasztáson való részvétel miatt októberben 9 demokráciapárti aktivistát ítéltek 6-10 hónapig tartó börtönbüntetésre. Jimmy Lai hongkongi ellenzéki médiavállalkozót szintén a virrasztáson való részvétel miatt ítélték el. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.