Egyedül Rátóti Zoltán akar az SZFE rektora lenni

színház
2021 december 26., 09:58
comments 14

Egyetlen pályázó, Rátóti Zoltán jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektori posztjára, írja a szinhaz.online. A hivatalos menetrend szerint a szenátus hallgatja meg a jelentkezőt, majd javaslatot tesz a kuratóriumnak, ami január 18-ig hozza meg a döntést.

Rátóti maga is tagja a kuratóriumnak, akárcsak Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke, Lajos Tamás, a közpénzes pályázatokon jól teljesítő producer és a MOL két felsővezetője.

Rátóti korábban azt írta Alföldi Róbertnek címzett levelében: az SZFE-s kuratóriumi tagsággal vállalta, hogy a nemzeti keresztény értékrend is helyet kapjon az egyetemi képzésben. „Nem lesz »nemzeti érzés tanóra«, ezt nem így kell elképzelni. Azt gondolom, hogy a tetteinkkel, világlátásunkkal, gondolkodásunkkal példát lehet és kell mutatnunk, ez a legjobb módszer” - mondta februárban a Magyar Nemzetnek.

Vidnyánszky és Rátóti
photo_camera Vidnyánszky és Rátóti Fotó: Nemzeti Színház

Az SZFE-t más egyetemekhez hasonlóan tavaly adták alapítványi fenntartásba. Az egyetem korábbi vezetése elismert, de Vidnyánszkyval szemben nem kifejezetten kritikus művészeket ajánlott a kuratóriumba, hiába, mindegyiket lesöpörték az asztalról. Erről és az egész folyamat hátteréről Urfi Péter írt tavaly augusztusban „Jött a hatalom sértett embere, és elfoglalt egy egész egyetemet” című cikkében.

A tiltakozó hallgatók később elfoglalták az egyetemet, majd tömegesen hagyták el az intézményt, részben külföldön folytatva a tanulmányaikat az új Freeszfe Egyesület segítségével. (Az első végzősök már át is vették a diplomájukat Németországban és Ausztriában.) A távozó tanárok helyére újak érkeztek, például Velkovics Vilmos a fideszes médiából. A különböző szakokat egymástól távol, új épületekbe költöztették.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.