Marco Rossi: Ha nyersz, jó edző vagy, ha veszítesz, idióta

sport
2021 december 26., 13:32
comments 3

„Engem is meglepett, hogy miután kikaptunk az albánoktól, három napra rá döntetlent játszottunk a Wembleyben. Senkivel nem beszéltünk, nem volt vezetői találkozó semmi. A srácok három nap alatt újra elértek egy szintre, egy olyan csapat ellen, amely meg akart verni bennünket” - mondta Marco Rossi, a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya a DIGI Sportnak adott interjújában a válogatott éves szereplését elemezve.

A magyar csapat a 2021-re halasztott foci-Eb-n tisztességes szereplés után esett ki a halálcsoportnak nevezett F-csoportból Franciaország, Németország és Portugália mellől. Utána viszont a következő Eb-sejeltezőin kétszer kikapott Albániától, de idegenben 1-1-et játszott az Eb-ezüstérmes angolokkal és legyőzte a lengyeleket.

„Emlékszem az összes kritikára, amelyet Gareth Southgate-nek el kellett viselnie. Sokan azt akarták, hogy rúgják ki - azt az embert, aki az Eb-döntőbe vitte Angliát. El kell fogadnunk, hogy a mi munkákhoz ez hozzátartozik. Ha nyersz, jó edző vagy, ha veszítesz, idióta. Tiszta, ez tipikus reakció, ezek a fajta érzelmi hullámok a munkánk velejárói. Ebből kifolyólag, a jövőbeli tervekkel is okosan kell bánni.”

Rossi azt mondta, tudta, hogy Albánia kemény ellenfél lehet, de azzal nem számolt, hogy Budapesten és Tiranában is kikapunk tőlük. A kritikák közül pedig leginkább azok bántották, amik nem szakmai, hanem anyagi oldalról közelítették meg a dolgot. „A pénzről beszéltek egy olyan helyzetben, amely számomra egyáltalán nem erről szól. Magyar szövetségi kapitánynak lenni nem pénzkérdés a számomra! Háromszor, négyszer több pénzt kereshettem volna máshol. A Premier League-ből és a Chamionshipből is voltak ajánlataim, de visszautasítottam ezeket az Eb után. El tudja képzelni, milyen pénzekről beszélünk? És akkor engem ezzel támadtak. Elutasítottam azokat a megkereséseket, mert nem akartam elhagyni a magyar labdarúgó-válogatott kispadját. Szóval, volt egy pont, amelyen túl nem éreztem jogosnak a kritikákat, de az eredményeink miatt érthető volt, hogy bíráltak minket.”

A szövetségi kapitány szerződése a válogatottal 2025-ben jár le, de az edző nem tartja elképzelhetetlennek, hogy ezután is Magyarországon dolgozzon az NB1-ben. „Magyarország megadta nekem a lehetőséget, hogy rendes vezetőedző lehessek. Ha nincs ez a lehetőség, elképzelhető, hogy valamelyik híd alatt lennék Olaszországban. Nincs annyi híd ott, mint Magyarországon, de biztosan találtam volna egyet. Az érzéseim mindig is különlegesek lesznek Magyarország iránt. Mindent szeretek ebben az országban, de bevallom, vannak kritikák, amelyek nem esnek jól, és őszintén mondom, az időnként tapasztalható pesszimista hozzáállás sem tetszik. Sok olyan pillanatom van, amelyet megkönnyeztem, ezek örök emlékek. Próbálkozom a nyelv elsajátításával is, de ez nekem valahogy nagyon bonyolult, lehet, nem vagyok elég intelligens. Nagyon szeretem ezt az országot.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.