Stoltenberg a NATO és Oroszország közötti egyeztetést szeretne összehozni január 12-ére

külföld
2021 december 26., 14:55

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO és Oroszország közötti tanácskozást rendezne január 12-én – mondta el egy NATO-hivatalnok a német dpa hírügynökségnek. A hivatalnok szerint a NATO már egyeztet az orosz illetékesekkel a tárgyalásról.

Pénteken az orosz külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy valóban érkezett megkeresés a NATO-tól, de azt nem mondta el, mi az orosz válasz, csak általánosságban jelzett annyit, hogy készek a párbeszédre. Oroszország egy ideje „biztonsági garanciákat” követel az Egyesült Államoktól és a NATO-tól. Azt szeretnék, ha a NATO vállalásokat tenne arra nézve, hogy nem vesz fel a tagállamai közé olyan országokat, melyek NATO-tagsága Oroszország geopolitikai érdekeit sértené (például Ukrajnát), és nem telepít fegyvereket az orosz határok közelébe.

A nyugati államok közben azt várják, hogy Oroszország tegyen vállalásokat arra nézve, hogy nem fogja lerohanni Ukrajnát. (Ani News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.