Stoltenberg a NATO és Oroszország közötti egyeztetést szeretne összehozni január 12-ére

2021 december 26., vasárnap 14:55

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO és Oroszország közötti tanácskozást rendezne január 12-én – mondta el egy NATO-hivatalnok a német dpa hírügynökségnek. A hivatalnok szerint a NATO már egyeztet az orosz illetékesekkel a tárgyalásról.

Pénteken az orosz külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy valóban érkezett megkeresés a NATO-tól, de azt nem mondta el, mi az orosz válasz, csak általánosságban jelzett annyit, hogy készek a párbeszédre. Oroszország egy ideje „biztonsági garanciákat” követel az Egyesült Államoktól és a NATO-tól. Azt szeretnék, ha a NATO vállalásokat tenne arra nézve, hogy nem vesz fel a tagállamai közé olyan országokat, melyek NATO-tagsága Oroszország geopolitikai érdekeit sértené (például Ukrajnát), és nem telepít fegyvereket az orosz határok közelébe.

A nyugati államok közben azt várják, hogy Oroszország tegyen vállalásokat arra nézve, hogy nem fogja lerohanni Ukrajnát. (Ani News)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt