Jövőre is folytatja a kamatemelést a jegybank

2021 december 27., hétfő 7:50
5

A jegybankok első számú ellensége az infláció. Ez ellen a védekezés leghatékonyabb eszköze a kamatok emelése. Nincs pardon” - mondta Matolcsy György a Magyar Nemzetnek, majd bejelentette, hogy a júniusban megkezdett alapkamat-emelési ciklus 2022-ben is folytatódik. A jegybankelnök szerint ezt addig kell folytatni, amíg az inflációs kilátások ismét fenntarthatóan a háromszázalékos cél közelébe nem süllyednek. 2022 első felében az alapkamat felzárkózik és ismét összeér az egyhetes betéti ráta szintjével.

Matolcsy üdvözölte, hogy a kormány hozzálátott a költségvetési egyensúly helyreállításához, de szerinte további lépésekre lesz szükség: „A folyamatot azonban tovább kell vinni és minél korábban megcélozni a három százalék alatti hiányértéket.”

Matolcsy György, az MNB elnöke. Fotó: botost/444.hu

Az elszabadult infláció miatt a kormánynak a választási évre betervezett osztogatások mellett bizonyos állami beruházásokat el kellett halasztania: először egy 350 milliárdos csomagot fogadtak el, ami különböző útfejlesztések, közlekedési beruházások, valamint egészségügyi és oktatási felújítások, bővítések elmaradását jelentette. Majd karácsony előtt már egy 750 milliárdos csomag következett, aminek többek között az Egészséges Budapest Program is áldozatul esett. Ebből a teljes 2022-es keretet, azaz 13,2 milliárdot vonták el. Pedig ez a program volt annak az egyik feltétele, hogy Karácsony Gergely főpolgármester ne vétózza meg a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt