2022-ben összesen 10,5 milliárdos béremelés jön a BKV-nál

Budapest
2021 december 28., 09:59
comments 1

Jövőre rekordszintű béremelést kap a BKV mintegy tízezer dolgozója - írja a Világgazdaság. Összességében 10,5 milliárd forintból emeli a BKV-nál a béreket a főváros. Ebből 8,8 milliárdot a saját büdzséjéből áll, a fennmaradó 1,7 milliárd forint pedig az állami járulékcsökkentés eredménye, ezt ugyanis a BKV házon belül tarthatja. A lap szerint a teljes összeg a társaság körülbelül tízezer munkavállalójánál általános, 15 százalékos alapbérnövelést jelent, ami rekord a cégnél.

Utoljára Tarlós István főpolgármester idején, 2017-ben volt hasonló léptékű emelés, de az akkori, átlagosan 15 százalékos plusz megoszlott: 10 százalékot kapott minden dolgozó, a fennmaradó 5 százalékot pedig bérfeszültség, a hiányszakmák problémájának kezelésére fordították.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke a VG-nek azt nyilatkozta, hogy a 15 százalékos alapbéremelés mérsékeli, de teljes egészében nem fogja megoldani a tömegközlekedési vállalat létszámproblémáit. „Lesz olyan munkakör, amely így már versenyképes bért fizet, de főleg a hiányszakmákban továbbra is alatta marad a jövedelem a piaci viszonyoknak” - mondta. A 15 százalékos emelés a főváros szándéka szerint csak az alapbérre vonatkozik, a cafeteriára és az eseti kifizetésekre nem, a szakszervezetek viszont ezekre is kiterjesztenék a növelést, így még folynak a tárgyalások.

Autóbuszok és trolibusz a zuglói végállomáson
photo_camera Autóbuszok és trolibusz a zuglói végállomáson Fotó: Róka László/MTI/MTVA

A Világgazdaság információi szerint nemcsak a BKV-nál jut pénz magasabb fizetésekre, Budapest a jövő évre összesen 15 milliárd forintot tervez béremelési keretként, amiből a fővárosi tulajdonú vállalatoknál dolgozó, majdnem 18 ezer munkavállaló megkaphatja a 15 százalékos többletet. A 15 százalékot a városvezetés és a bérszövetségbe tömörülő szakszervezetek idén nyáron, a három évre szóló bérpolitikai megállapodásában rögzítették, amely a minimálbér változása alapján kalkulálja az emelés nagyságát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.