2023-tól változnak az érettségi vizsgakövetelmények

oktatás
2021 december 28., 06:26
comments 5

Frissítés: Egy kedves olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy a cikk forrásául szolgáló anyag átvétele megtévesztő lehet, mert a benne bejelentett változások nem frissek, már hónapok óta ismertek.

Változnak az érettségi vizsgakövetelmények – erről a Magyar Nemzetnek beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki szerint a 2023/24-es tanévtől életbe lépő módosítás „a megújult Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez igazítja az érettségi követelményrendszert, csökkenti az elvárt ismereteket, és jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást”.

A természettudományos tantárgyak (földrajz, kémia, biológia, fizika) esetében saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunka is készíthető, amit az érettségi vizsgán kell megvédeni. Ilyet kell bemutatni az állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeretek és a mozgóképkultúra vizsgán is.

Az informatika vizsgatárgyat felváltja a digitális kultúra, ez a Magyar Nemzet szerint „magában foglalja az internetes etikettet, az online zaklatás és adatvédelem témakörét is”. Új vizsgakövetelmények lesznek a vizuális kultúra tárgy esetében is – digitális eszközhasználat, technikai kép, videó –, a középszintű vizsgán pedig nem lesz írásbeli vizsga, helyette portfóliót kell összeállítani a vizsgázóknak.

A magyar nyelv és irodalom vizsgában annyi az újdonság, hogy a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is lesznek, a történelem vizsgánál pedig a tantervhez igazodva növekszik a magyar történelem aránya, illetve korszakonként egyesítik a magyar és az egyetemes történelmet.

Kásler Miklós a Magyar Nemzetnek azt mondta, gyakorlatilag a Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervhez igazították az érettségi követelményrendszert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.