A járványnak talán vége lesz 2022-ben, az inflációnak nem

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
2022 január 03., 05:10
comments 11
  • Az év elején érdemes megnézni, mi befolyásolhatja a globális és magyar gazdaságot 2022-ben.
  • 2021-ben még egyszerre érezte a világgazdaság a koronavírus-járvány és az abból való kilábalás hatásait, elsősorban a kormányok és jegybankok válságkezelésének és a gazdaságok újranyitásának hatására mindenhol nagyon felpörgött inflációt.
  • 2022-ben talán már végképp magunk mögött tudhatjuk a járványt, az infláció viszont várhatóan velünk marad, akár a következő pár évben is. Ez olyan új gazdasági helyzetet teremt majd, amelyhez hasonlóval nagyon rég nem kellett szembenéznie a világ gazdasági és politikai döntéshozóinak.

Pörög az omikron, ereszt a kínai ingatlanlufi

A 2022-re szóló gazdasági előrejelzések és az általunk megkérdezett szakemberek szerint összességében növekszik majd a globális gazdaság. A járvány és az azt kísérő válság után normalizálódik valamennyire a helyzet, ha nem is áll vissza oda, amit 2020 előtt normálisnak neveztünk. Az OECD december elején készült előrejelzésében 4,5 százalékos globális növekedést vár 2022-re, ami lassabb az idei 5,6 százalékos várakozásnál, de nem is olyan mélyről indul majd a növekedés, mint 2021-ben. A Morgan Stanley bank szintén december elején készített előrejelzése ennél kicsit gyorsabb, 4,7 százalékos globális növekedésre számít az év végéig.

A 444-nek nyilatkozó szakértők szerint viszont az év első felében még várhatóan lassulni fog a világ gazdasága, bár hogy mennyire, azt egyelőre nehéz megmondani.

Lépj be féláron a Körbe!

Egy hónap Cikkek tagság most 2 390 1 190 Ft.
Légy része a közösségünknek!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.